Onze estudiants de Batxillerat van rebre ahir els Premis del Consell Social de la UdG i de la demarcació gironina del Col·legi d'arquitectes de Catalunya, que va distingir recerques fetes en els àmbits de les humanitats i les ciències socials, la ciència, la tecnologia, l'arquitectura, la joventut, les arts visuals, la salut, l'esport i la ciutat de Girona. Els guanyadors obtenen la matrícula gratuïta a qualsevol estudi de la UdG, a més d'una quantitat de diners per comprar material educatiu.

El treball "Le temps de vivre. L'ocupació nazi a França vista per una nena de cinc anys", de l'alumne de l'institut de Santa Coloma Josep Tàssies, va guanyar el premi de recerca en humanitats i ciències socials; juntament amb "L'última herència. Anàlisi etimològica, genealògica i contextual del cognom Wangüemert des del segle XII fins a l'actualitat", de Carlo Infurna Wangüemert, del Montsoriu d'Arbúcies.

En ciència, van guanyar "La ciència de la llum i el color", un treball de l'alumne de La Salle de Manlleu Albert Alcalde; i "No perdis el temps. Vuit neuròlegs opinen sobre el Codi Ictus", d'Irene Ortolà, del Bosc de la Coma d'Olot.

En la modalitat de tecnologia, el jurat va premiar una recerca de l'alumna de Les Alzines Isabel González, titulada "Passat, present i futur del flabiol. Tradició i progrés"; i "Hidroponia Urbana Sostenible. Creació d'una cooperativa productora d'horts sense sòl per a l'ús domèstic", de les alumnes dels Maristes Clàudia Ayuso i Jan Baserba. El premi de recerca sobre arquitectura, urbanisme i ciutat va ser per a "Actuacions paisatgístiques a l'entorn del Castell de Sant Ferran de Figueres", d'Hayat Bou?chikh El Jarroudi, del Narcís Monturiol de Figueres. El guardó d'arts visuals i escèniques es va adjudicar a "El YouTube, la televisió del segle XXI?", d'Isaac Planella, de la Garrotxa.

Mentre que el de salut i esport va ser per a "Cara a cara amb un trasplantament. Donació i trasplantament hepàtic", de Laia Mir, de l'institut Pere Borrell de Puigcerdà. El premi per a treballs sobre joventut es va donar a "Sota la dictadura de l'smartphone. L'addicció al telèfon mòbil", de Marta Ariza, de l'Abat Oliba de Ripoll. I el de recerca sobre la ciutat de Girona va ser per a "Elemental, estimat Watson, és ciència", de Pau Garcia Morales, que estudia al Carles Rahola i Llorens.

Els premis tenen la col·laboració de l'Ajuntament de Girona, la Diputació, la Direcció General de Joventut de la Generalitat; i els patrocinen les dues escoles universitàries de Salt.