"Quan vaig veure el positiu en diftèria, el primer que em va passar pel cap va ser: ja la tenim aquí", explica a la científica del Centre Nacional de Microbiologia Silvia Herrera, que va confirmar en el seu laboratori el primer cas d'aquesta malaltia que s'ha donat a Espanya en 28 anys.

Des de l'any 2007, aquest centre, dependent de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid, es prepara per diagnosticar un suposat cas de diftèria, una malaltia de la qual no s'havia registrat cap cas des de feia dècades i que el passat 30 de maig va aparèixer davant la microbiòloga Silvia Herrera.

Tot va començar fa vuit anys, quan el llavors subdirector del Centre Nacional de Microbiologia, Carlos Domingo, va pensar que havien de tenir el diagnòstic preparat de diftèria, perquè la malaltia no estava eradicada i podia arribar en qualsevol moment a Espanya.

"Ens vam integrar a la xarxa europea Diftèria Net (Difnet) i vam començar a formar-nos per aprendre a fer el diagnòstic i la tipificació" de les mostres, indica la científica titular del Centre Nacional de Microbiologia.

Periòdicament els professionals del centre reben panells de control de qualitat externs, que són vuit mostres faríngies falsejades en què hi pot haver o no diftèria i de les quals han de fer el diagnòstic.

Herrera assenyala que la idea d'aquesta xarxa és estar entrenat per un bacteri que no es veu, i que almenys un laboratori de referència a cada país estigui preparat per respondre davant un avís.

La tràgica oportunitat per comprovar l'eficàcia d'aquest entrenament ha arribat vuit anys després, el passat 29 de maig, quan des de Catalunya van enviar les mostres d'un nen, veí d'Olot.

"Em van dir que hi havia una sospita i que la volien descartar, perquè no pensaven que fos diftèria", recorda.

No obstant això, "vam fer les proves i va sortir positiu i va ser una gran sorpresa. Quan el vaig veure, el primer que vaig pensar va ser: mare meva, ja la tenim aquí".

No obstant això, Herrera està convençuda que Espanya està protegida davant aquest bacteri gràcies al nivell de cobertura vacunal. "Aquests casos solen ser esporàdics", assegura.

Importància de les vacunes

En aquest sentit, destaca la importància de la immunització i afirma que el fet de no haver vist casos de diftèria des de fa 30 anys és gràcies a la vacuna, una de les més antigues que existeixen i, per això, una de les més segures.

"La vacuna és segura, eficaç, i el fet que la diftèria estigui en procés d'eradicació és gràcies a ella", subratlla.

Actualment el Centre Nacional de Microbiologia està comparant les mostres de les nou persones que són portadores asimptomàtiques del bacteri per comprovar si les soques són iguals que les del nen ingressat i tenen un origen comú, i iniciar, així, la investigació epidemiològica que pugui portar a identificar la font de contagi.

"És molt difícil -identificar la font- perquè el reservori d'aquestes soques és l'ésser humà. No sé si arribarem a font però, ?almenys, podrem dir que no hi ha un solapament de casos, sinó que estan tots relacionats", confia.

Sobre la vacuna, divendres es va conèixer que a les escoles d'Olot hi ha 47 nens sense vacunar malgrat els cas de diftèria. Davant d'això, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va destacar la necessitat d'impulsar una campanya de conscienciació eficaç per oferir "informació veraç" sobre l'eficàcia de les vacunes, que es posarà en marxa en les properes setmanes, segons va anunciar.