Un estudi revela que Girona és la quarta província de l’Estat on més gent mor a les platges. L’anàlisi feta mostra que durant els anys 2012 i 2013 van perdre la vida 19 persones a la demarcació. Aquest nombre la situa en quarta posició i per davant hi ha Alacant, que ocupa el primer lloc, amb 35 víctimes. Mallorca és en el segon lloc amb 27 difunts; i Castelló de la Plana, en el tercer, amb 20.

Cal recordar que l’any 2013 a la província van morir nou banyistes, dos d’ells menors d’edat, uns malaurats fets que van provocar molta commoció a les comarques de Girona. Un dels successos es va produir a la Bisbal d’Empordà, quan un nen de 12 anys va perdre la vida el 5 de juliol al riu Daró, quan es banyava amb uns amics. I el 14 de juny un altre nen va morir, també al litoral. En aquest cas, el jove de 16 anys estava d’excursió amb l’institut als Aiguamolls de l’Empordà i van anar a una platja de Castelló d’Empúries. Al mar, el nen es va ofegar i tres companyes seves van patir també lesions i van estar ingressades en centres hospitalaris. El 2012 en canvi, van morir deu persones al litoral gironí, una més.

La Fundació Mapfre ha elaborat un informe on analitza les circumstàncies en què es produeixen aquests accidents, que cada any acaben amb la vida de més de 400 persones a tot Espanya. A partir de l’anàlisi de les dades obtingudes, ha conclòs que la majoria de víctimes són homes de més de 60 anys. Segons aquest treball, moltes persones subestimen els riscos relacionats amb l’aigua i desconeixen que aquest tipus d’incidents són més freqüents i greus del que es pot pensar. Per tal de demostrar-ho, els autors de l’informe han calculat el total de morts per ofegament a partir de la informació facilitada pel Institut Nacional d’Estadística i han arribat a la conclusió que l’any 2012 van morir per ofegament un total de 438 persones -358 homes i 80 dones i que durant el 2013, van perdre la vida, 422 persones -344 homes i 78 dones.

L’estudi també fa una anàlisi detallada de 20 municipis amb platges durant el 2014, dos dels quals són gironins: Lloret de Mar i Blanes. Ambdós disposen de bandera blava i amb serveis de socorrisme durant l’estiu.

Entre les conclusions a les quals ha arribat destaca: que per cada 39 successos de risc vital que tenen lloc en aquestes platges, un acaba en tragèdia i mort; que les hores en què es produeixen més incidents són entre les 12 i les dues del migdia i entre les sis i les vuit del vespre i que les edats amb més accidents són entre els 5 i els 9 anys d’edat, entre els 20 i els 24 anys i entre els 50 i els 54 anys.

Incidències en bandera verda

És significatiu, a més, que dels 51 successos que es van produir dins de l’aigua, nou de cada 10 van ser de persones que estaven realitzant natació com a oci; que la major part de les incidències es van produir mentre el bany estava permès (87%) i que el percentatge més alt de situacions de risc vital va passar en badies tranquil·les (37%), seguit de platges amb onatge (27%) i platges amb corrent (20%).

Els experts coincideixen en la importància de la prevenció i, fins i tot, incideixen en la necessitat de formar adequadament la població per evitar que es produeixin o minimitzar les seves conseqüències. Jesús Monclús, director de l’àrea de Prevenció i Seguretat Vial de la Fundació Mapfre destaca que com a primera recomanació cal no perdre mai de vista els nens quan són a l’aigua i, en el cas de piscines privades, que es facin servir tancats perimetrals amb tancaments de portes i sense forats per on s’hi pugui accedir.

També consideren clau: ­banyar-se acompanyat, no allunyar-se de la vora del mar en espais naturals, mullar-se abans d’entrar a l’aigua, evitar els menjars abundants abans de capbussar-se, no fer-ho si es té molt fred o s’està cansat, demanar ajuda quan es veu que algú està en perill i recordar el telèfon d’emergències 112, entre altres mesures.