Ahir va abaixar el teló la fira de la sostenibilitat de Girona, l'ecoSí, instal·lada al Palau de fires. La mostra, que va comptar amb 124 expositors i un ampli programa d'activitats, com conferències, xerrades i tallers de diferents tipus, té la voluntat de convertir Girona en una eco-ciutat, com explica Oriol Costa, director tècnic de la fira, que explica que "volem passar de l'EcoSí, la consciència ecològica durant un cap de setmana, a l'eco-ciutat i, posteriorment, l'eco-regió".

"Ara fa deu anys no hi havia fires d'aquestes característiques a Catalunya, vam començar amb el tema del reciclatge i ara ja ha passat la història, els índexs de reciclatge han millorat molt", va comentar Costa. Des del seu punt de vista, la "sostenibilitat és una moda que ha arribat per quedar-se" i serà una de les prioritats a tenir en compte de cara a les polítiques de desenvolupament de la Unió Europea.

La fira s'ha convertit en un punt de trobada entre productors, fabricants, distribuïdors de productes biològics, empreses d'energies renovables, l'agrupació d'arquitectes Terram o firmes de sis categories diferents. També ha estat el lloc escollit per presentar projectes exemplars i innovadors en turisme sostenible per part de la Facultat de Turisme de la UdG, xerrades sobre el mercat que existeix dins l'àmbit del turisme sostenible a Europa o la declaració regional local per al desenvolupament sostenible. Fins i tot els més petits també han pogut trobar el seu lloc i gaudir de multitud d'activitats en l'Espai Nens.

El producte de casa

Carme Ruscalleda, que va participar ahir en una de les conferències de la fira, va destacar la importància del "valor local, comarcal i els productes de proximitat". Al mateix temps, la cuinera va assenyalar que veia "fantàstic" la feina que impulsaven des d'EcoSí. "És una fira que posa el focus en els valors que tens al costat de casa teva. Actualment, amb tanta informació, és possible que sàpigues què passa a Moscou o Singapur però no coneixes que al costat de casa teva hi ha una granja on fan iogurts boníssims o conreen enciams de primera divisió", va argumentar.

La cuinera va explicar que en el seu restaurant impera l'antimalbaratent alimentari. "És el mateix pecat oferir alguna cosa dolenta que llençar una cosa bona. Venim de temps de bonança en què les escombraries estaven plenes de menjar. Aquesta fira recupera la cultura de l'enginy, de la bona nutrició i no malbaratar ni diners ni esforços", va explicar Ruscalleda sobre la fira. De fet, la mateixa cuinera va concretar que a la seva cuina segueixen la línia de la cuina japonesa, que aposta també per aprofitar tots els aliments.