Les hores d'estudi i l'esforç acadèmic previ durant el Batxillerat es presuposen quan es tracta de la Selectivitat, però la pressió que suposa afrontar tres dies d'exàmens claus per al futur dels aspirants a la Universitat requereix altres requisits: dormir el suficient, menjar adequadament, portar el material necessari i mantenir la serenitat un cop els folis amb les preguntes ja són al davant.

Un dels portals amb més visites d'estudiants que preparen la Selectivitat, Selectes.cat -amb exàmens d'altres edicions per posar a prova els coneixements, exercicis de temes concrets o un simulador de notes de tall-, dóna consells d'aquest tipus. Però no és l'únic, ja que el directori de recursos educatius Educaweb -entre d'altres- també suggereix pautes que poden ajudar l'alumnat en una situació de màxima tensió com aquesta.

Les recomanacions incideixen en què no convé estudiar a fons la vigília de les proves, sinó que és més productiu desconnectar i descansar a la nit. També cal tenir tot el material a punt per, així, acudir avui als exàmens amb tot el necessari -sense oblidar el DNI i la fulla de matrícula, però tampoc elements útils com caramels per a la gola o mocadors-. I quan es tracta d'encarar l'examen, els consells se centren en qüestions com llegir els enunciats amb atenció, organitzar els conceptes de les respostes i distribuir bé el temps.

Sense notícies del Ministeri

Després que el Ministeri d'Educació publiqués, a l'abril, l'avantprojecte de llei que inclou canvis com la substitució de la Selectivitat per un test de 350 preguntes a partir del curs 2016-2017, Universitats no n'ha tingut cap més informació i avui comença una convocatòria continuïsta amb les anteriors. El coordinador de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) a la UdG, Pepus Daunis, va confirmar l'absència de notícies sobre la revàlida i de novetats en la metodologia dels exàmens que, fins dijous, faran 2.894 estudiants de les comarques gironines -113 més que el juny de 2014-. El gruix de l'alumnat, 2.101, s'examinarà en els tribunals de la UdG, 270 a l'institut La Garrotxa d'Olot i 400 als instituts Alexandre Deulofeu i Cendrassos de Figueres. A aquest còmput s'hi afegeixen 13 noies i nois que faran les proves a Barcelona.