A les portes de l’estiu, l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany ofereix la possibilitat de recular en el temps fins a l’auge de l’estiueig a Banyoles, a principis del segle XX, a través de l’exposició «Forasters i banyistes». La novetat és que, per veure-la, no cal desplaçar-se fins al Monestir de Sant Esteve on hi ha la seu de l’Arxiu, sinó que n’hi ha prou amb disposar d’un ordinador o d’una plataforma digital i anar fent clics.

Amb aquesta primera exposició virtual, l’Arxiu Comarcal vol superar el handicap que l’horari suposa per a les seves activitats, ja que, majoritàriament, són incompatibles amb les jornades laborals dels seus usuaris. La directora del servei, Núria Batllem, va remarcar aquesta dificultat, i més durant els mesos d’estiu, quan l’Arxiu fa horari intensiu de les 8 del matí a les 3 de la tarda.

Davant l’experiment, l’equipament cultural estarà molt pendent de la rebuda que obtingui perquè, tal com va explicar Batllem, «podria ser una nova via a explotar perquè els nostres horaris no són compatibles amb els de la gent». Per aquest motiu, les visites al seu web (xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/pla_de_estany) se sotmetran a un control especial, per comparar-les amb les seves entrades mensuals habituals i calcular si la iniciativa ha complert l’objectiu: portar l’exposició a casa, o a qualsevol altre lloc on l’usuari decideixi connectar-se a internet, en comptes d’obligar-lo a desplaçar-se físicament fins al monestir de Sant Esteve.

La mostra es va inaugurar coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, el 9 de juny, una data en la qual l’equipament banyolí procura organitzar activitats per difondre la seva tasca. En aquesta ocasió, la directora de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany va explicar que la idea de dedicar la primera exposició virtual als temps gloriosos de l’estiueig va sorgir de «l’empenta» de l’associació Amics de la Puda, que treballa per a la reactivació de l’antic balneari de Banyoles. Per donar-hi forma, l’arxiu va contactar amb una empresa de disseny de la ciutat per tal que creés el recorregut, que es fa mitjançant l’aplicació multimèdia Prezi. El material que s’hi recull -fotografies i documentació diversa- prové, fonamentalment, de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, tot i que també hi ha fragments de publicacions extretes de l’Arxiu Municipal de Girona.

El protagonisme del balneari

«Forasters i banyistes» apropa als costums, l’oferta, l’entorn natural i l’estany, és clar, que hi trobaven els estiuejants que ara fa un segle triaven Banyoles per passar-hi les vacances -la majoria era de Barcelona, però també d’arreu de Catalunya i de l’Estat. En aquesta mirada, l’actualment tancat Balneari de la Font Pudosa té un protagonisme destacat, ja que se’l mostra quan funcionava a ple rendiment i se n’explica la història -es va construir el 1862, però hi ha constància d’una casa de banys del 1845- i els usos mineromedicinals.