15 de juny de 2015
15.06.2015

Passeig virtual per l'estiueig de fa un segle

L'Arxiu del Pla de l'Estany explota les noves tecnologies

16.06.2015 | 07:16
Passeig virtual per l'estiueig de fa un segle

«Forasters i banyistes» és la primera exposició virtual de l´Arxiu Comarcal que, d´aquesta manera, vol oferir una alternativa als usuaris que tenen horaris incompatibles als de l´equipament cultural. A través del seu web i d´un muntatge multimèdia, el servei treu el seu material dels límits de l´espai físic per tal d´acostar-lo a la ciutadania.

A les portes de l´estiu, l´Arxiu Comarcal del Pla de l´Estany ofereix la possibilitat de recular en el temps fins a l´auge de l´estiueig a Banyoles, a principis del segle XX, a través de l´exposició «Forasters i banyistes». La novetat és que, per veure-la, no cal desplaçar-se fins al Monestir de Sant Esteve on hi ha la seu de l´Arxiu, sinó que n´hi ha prou amb disposar d´un ordinador o d´una plataforma digital i anar fent clics.

Amb aquesta primera exposició virtual, l´Arxiu Comarcal vol superar el handicap que l´horari suposa per a les seves activitats, ja que, majoritàriament, són incompatibles amb les jornades laborals dels seus usuaris. La directora del servei, Núria Batllem, va remarcar aquesta dificultat, i més durant els mesos d´estiu, quan l´Arxiu fa horari intensiu de les 8 del matí a les 3 de la tarda.

Davant l´experiment, l´equipament cultural estarà molt pendent de la rebuda que obtingui perquè, tal com va explicar Batllem, «podria ser una nova via a explotar perquè els nostres horaris no són compatibles amb els de la gent». Per aquest motiu, les visites al seu web (xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/pla_de_estany) se sotmetran a un control especial, per comparar-les amb les seves entrades mensuals habituals i calcular si la iniciativa ha complert l´objectiu: portar l´exposició a casa, o a qualsevol altre lloc on l´usuari decideixi connectar-se a internet, en comptes d´obligar-lo a desplaçar-se físicament fins al monestir de Sant Esteve.

La mostra es va inaugurar coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, el 9 de juny, una data en la qual l´equipament banyolí procura organitzar activitats per difondre la seva tasca. En aquesta ocasió, la directora de l´Arxiu Comarcal del Pla de l´Estany va explicar que la idea de dedicar la primera exposició virtual als temps gloriosos de l´estiueig va sorgir de «l´empenta» de l´associació Amics de la Puda, que treballa per a la reactivació de l´antic balneari de Banyoles. Per donar-hi forma, l´arxiu va contactar amb una empresa de disseny de la ciutat per tal que creés el recorregut, que es fa mitjançant l´aplicació multimèdia Prezi. El material que s´hi recull –fotografies i documentació diversa– prové, fonamentalment, de l´Arxiu Comarcal del Pla de l´Estany, tot i que també hi ha fragments de publicacions extretes de l´Arxiu Municipal de Girona.

El protagonisme del balneari

«Forasters i banyistes» apropa als costums, l´oferta, l´entorn natural i l´estany, és clar, que hi trobaven els estiuejants que ara fa un segle triaven Banyoles per passar-hi les vacances –la majoria era de Barcelona, però també d´arreu de Catalunya i de l´Estat. En aquesta mirada, l´actualment tancat Balneari de la Font Pudosa té un protagonisme destacat, ja que se´l mostra quan funcionava a ple rendiment i se n´explica la història –es va construir el 1862, però hi ha constància d´una casa de banys del 1845– i els usos mineromedicinals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit