16 de juny de 2015
16.06.2015

Un mosquit que pica molt i ho fa de dia

L'insecte va ser localitzat a Sant Cugat del Vallès el 2004 i des de llavors no ha aturat la seva expansió

17.06.2015 | 07:16

El mosquit tigre és un insecte encara més molest i perillós que el mosquit comú. Fonts del SIGMA han explicat que és un insecte diürn. És a dir, ataca a totes hores. El mosquit tigre és més agressiu que el comú. La diferència és que persegueix les víctimes. És a dir, qualsevol ésser humà o animal. I, el que és més molest és que no es conforma amb una picada. El mosquit tigre pica i xucla per alimentar-se ell i les seves larves. El fet que piqui les víctimes més d´una vegada fa que sigui un potent transmissor de malalties. De tota manera, a Catalunya no està considerat un perill.

Pica diversos cops

Per exemple, pica una persona o un animal malalts i després se´n va a picar una persona, però no ho fa una vegada, sinó diverses. El fet de pessigar diverses vegades és el que propicia la transmissió de la malaltia. La solució a les picades de mosquit tigre –segons fonts del SIGMA– són les mateixes que les del mosquit comú. Cal rentar i desinfectar bé la zona. El tractament és simptomàtic. En cas de persistència de les molèsties s´ha de consultar el metge.

Per evitar les picades del mosquit tigre. La Generalitat aconsella portar roba de màniga llarga, mitjons i pantalons llargs a l´exterior, limitar les activitats a l´exterior al màxim, fer ús de repel·lents, però no en nens molt petits i no aplicar-lo a la cara.

L´origen del mosquit

Es desconeix l´origen de la població espanyola de mosquit tigre, tot i que es suposa que va arribar a Espanya procedent d´Itàlia. Es va detectar per primer cop l'agost de 2004 a Sant Cugat del Vallès, a prop de Barcelona, pel Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat. De Sant Cugat es va estendre a la ciutat de Barcelona i les seves rodalies durant el 2005 i el 2006. Ara segueix l´expansió per Catalunya i altres zones de la península Ibèrica. No es coneix amb exactitud com va arribar a Catalunya. Aparentment, s´escampa a l´interior de vehicles que viatgen diàriament entre la ciutat i les rodalies. Per això primer va arribar a les zones de la costa de Girona. Ja al 2008, trenta-dos ajuntaments es van ajuntar em la lluita contra el mosquit tigre a les comarques gironines.

Vigilància

Van establir un conveni que preveu endegar accions destinades a la vigilància, inspecció i seguiment de l´entrada de l´insecte invasor a la demarcació. L´estiu passat l´activitat del mosquit tigre va provocar que alguns ajuntaments de les comarques gironines desencadenessin verdaderes guerres químiques per tal d´aniquilar exemplars adults del mosquit tigre. Finalment, s´ha descobert que les millors maneres de lluitar contra l´insecte són l´ús de bacterizides biològics que ataquin la població larvària i la prevenció des de l´ambit privat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook