El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) i el Dipsalut han alertat la població de l´augment de la presència del mosquit tigre a Olot, Besalú, Argelaguer, la Vall d´en Bas i les Preses. Els avisos s´han fet des d´una parada informativa de Dipsalut a la plaça Rector Ferrer d'Olot, ahir al matí en el decurs del mercat setmanal, i a través de les pàgina web del Consell Comarcal.

La causa de la presència d´una parada informativa sobre com s´ha d´actuar davant del previsible augment del mosquit tigre era que havia estat demanada pel Consorci de Salut Pública i Medi Ambient de la Garrotxa (SIGMA). Fonts del SIGMA han informat que les primeres deteccions del mosquit tigre van començar a Olot a l´agost de l´any passat i al setembre van notar una expansió molt forta. Ara, encara abans de començar l´estiu, se n´han detectat a la Vall d´en Bas, Besalú, ­Argelaguer i les Preses. On n´hi ha més és al centre d´Olot.

Les mateixes fonts han assenyalat que les tempestes dels darrers dies afavoreixen l´expansió del mosquit tigre. La causa és que els seus llocs de cria són petits objectes quotidians, on es pugui acumular aigua. Per exemple, plats de plàstic, galledes o bidons. És a dir, qualsevol objecte que pugui acumular aigua és un lloc de cria.

El mosquit posa els ous en un lloc amb aigua, com ara el plat d´un test del balcó o del jardí. Al cap de 6 dies, ja en surten 100 mosquits (50 mascles i 50 femelles). Una femella pot posar 300 ous, per la qual cosa la multiplicació és molt intensa i quan s´arriba a finals d´agost i principis de setembre l´elevat nombre de mosquits tigre es pot convertir en un problema.

El SIGMA aconsella que ara cal tenir cura i prevenir les acumulacions d´aigua. Girar el plats dels testos, neteixar les canaleres, posar tela mosquitera als bidons. En cas que sigui necessari mantenir l´aigua a l´exterior, el SIGMA aconsella deixar-hi anar peixets petits d´aquari. Els peixos es mengen les larves de mosquit i anul·len la seva propagació.

Evitar les acumulacions d´aigua envasada és una acció que només es pot fer des de l´àmbit privat per això l´acció informativa és considerada molt important per al SIGMA. Les informacions contenen el cicle de vida del mosquit i les accions que es poden fer per trencar-lo.

Abans, a la Selva , l´Empordà i el Gironès, on el mosquit es va detectar abans, Dipsalut va promoure ordenances municipals per lluitar contra l´insecte i la creació de xarxes de voluntaris destinades a donar a conèixer les pautes del mosquits per evitar que criïn.

El mosquit tigre va arribar a Barcelona fa uns anys i des d´allà i a través dels cotxes on entra primer es va escampar per les localitats de la Costa Brava. De la costa també a través del transport humà va entrar a la Garrotxa l´estiu passat, però no ha transcendit fins ara.