El Banc dels Aliments de les comarques gironines va difondre ahir la seva memòria del 2014. El document exposa l'activitat de l'any passat de l'entitat i destaca que ha obtingut un 23,4% més de quilos de menjar si es compara amb l'anualitat anterior. En concret, el Banc dels Aliments de Girona ha recollit 2.799.969 quilos de menjar durant el 2014. Pel que fa a la causa d'aquest creixement, segons l'entitat es deu al resultat del Gran Recapte que es va organitzar el passat novembre i que va obtenir prop de 530 tones de menjar. Tot i això, l'increment de quilos de menjar contrasta amb el descens del nombre de persones beneficiades. El motiu és que el Banc dels Aliments de les comarques gironines atenia a finals del 2014 un total de 40.196 persones, mentre que a finals de l'any anterior superava les 42.000 persones.

L'entitat explica en la memòria que la causa de la caiguda del nombre de beneficiats és per la disminució del nombre d'organitzacions benèfiques que reparteixen aliments. Això ha succeït, segons el Banc dels Aliments de Girona, per les exigències i els controls que porten a terme els serveis tècnics de la mateixa entitat. Per tant, s'ha registrat a finals del 2014 un total de 108 organitzacions fent aquesta tasca, mentre que a finals de l'anualitat anterior es tractava de 114 associacions. Malgrat tot, des del Banc dels Aliments de les comarques gironines es posa de manifest que el 2014 ha estat un any "en un context d'augment de les necessitats socials".

Pel que fa a l'origen de la quantitat d'aliments que aquesta entitat ha obtingut durant el 2014, 755.382 quilos -el 27%- procedeixen de la Unió Europea (FEGA), 728.796 quilos -el 26%- del Gran Recapte i altres col·lectes, 549.369 quilos -el 20%- de les retirades de fruites i verdures, 340.342 quilos -el 12%- de les indústries agroalimentàries i 163.538 quilos -el 6%- de les retirades de minves dels supermercats. La resta, 161.372 quilos -un altre 6%- sorgeixen d'un altre Banc dels Aliments i 101.170 quilos -el 3%- de compres per donacions o altres qüestions.

Sobre els tipus d'aliments distribuïts, 537.085 quilos corresponen a fruita fresca, 496.148 quilos a productes làctics, 367.346 quilos a pasta i arròs, 255.953 quilos a productes varis i 185.504 a begudes. A continuació, 184.836 quilos són de llegums i fruits secs, 127.971 de pastisseria, 108.426 de vegetals en conserva, 86.912 de verdura fresca i 81.771 de carn fresca. Pel que fa als tipus d'aliments dels quals s'ha recollit menys quantitat, s'hi troba el peix fresc amb 97 quilos, les infusions amb 692 i els postres gelats amb 931. La memòria del Banc dels Aliments de les comarques gironines també presenta el balanç econòmic del 2014, amb uns ingressos de 89.908 euros i unes despeses de 84.549 euros en l'àmbit de la gestió ordinària.