CiU i PSC són a prop d'anunciar un acord per dirigir els consells comarcals del Gironès i del Baix Empordà. Els socialistes obtindrien la vicepresidència en els dos ens comarcals i garantirien l'estabilitat per quatre anys. A més, fonts dels nacionalistes no descarten que hi hagi també un acord al consell de la Selva que permetria obtenir un govern amb minoria però ampli.

El líder del PSC a les comarques gironines i alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, va reconèixer fa poc més d'una setmana que hi ha una bona sintonia al Baix Empordà amb CiU. Malgrat això, la suma ERC i CiU també era possible, però socialistes i nacionalistes s'han avançat.

Al Gironès, el socialistes passarien de primera força de l'oposició a ser al govern. Seria, doncs, ERC, que ha estat el segon partit més votat, el que es quedaria fora del govern. El consell està compost també per la CUP, que han entrat amb força pel seus bons resultats a la comarca i el PP, que ha passat d'estar al govern a només tenir un representant.

Els socialistes ja van establir diferents acords amb els nacionalistes a diversos municipis del Baix Empordà. A més, Fernández ha expressat diverses vegades la seva preferència perquè els pactes dels socialistes siguin per donar estabilitat durant els quatre anys i que serveixin per donar el govern a la força més votada.

La pèrdua de pes municipalista del PSC a la demarcació de Girona es tradueix en aquest mapa polític comarcal on han perdut consellers en tots els consells. Malgrat això podrien ser decisius per donar els governs a la majoria nacionalista. Ripollès, Cerdanya, i Garrotxa queden amb majoria absoluta per a CiU, com també el Pla de l'Estany.