Uns 400 artistes i grups, en la seva gran majoria amateurs, però també músics i formacions amb llarga experiència provinents de Girona i rodalia, van pujar ahir a algun dels escenaris repartits per diversos espais de la ciutat per celebrar el Dia de la Música. L'Espai Marfà, amb el suport de l'Ajuntament de Girona, va organitzar un any més sota el nom de Viu21Música una gran diada de la música amb vuit escenaris repartits per la ciutat i on es podien escoltar estils diversos.

Al Centre Cultural La Mercè les Escoles de música de Girona van delectar els assistents amb les seves peces. La plaça Mercaders va ser l'espai per al Folk-Pop, les músiques del món i les corals. Al llarg de la tarda, l'electrònica i el hip-hop van sonar a la plaça Santa Susanna i a l'Estació Jove al parc Central. A la Rambla es podia gaudir de concerts de petit format en què tota aquella gent que no va aprofitar per anar a la platja el primer dia d'estiu, va poder gaudir d'artistes com Pau Brugada, Maria José Herrera "La Cote", Minerva o El cigarrito de después, entre d'altres. El rock, el pop i l'indie es van instal·lar a l'escenari doble de la plaça dels Jurats. I el jazz i el blues van seduir el públic del Sunset Jazz Club.

Tots els concerts, però, no es van celebrar damunt d'escenaris, sinó que alguns canviaven de lloc. Així, la Bufant Fort Street Band i la Banda dels Diables de l'Onyar van animar els passejants amb concerts itinerants que sortien del pont de Pedra i acabaven a la plaça Independència.

Altres espais i sardanes

A més dels vuit escenaris esmentats, altres associacions, entitats i establiments de la ciutat es van voler unir també a aquesta commemoració i van organitzar concerts en espais com La Copa, el pati de Cookingirona, la Casa de Cultura, el Restaurant TOC'S o el Parc del Migdia. Aquest últim, l'associació Rise Up, el va dedicar a la música reggae amb l'actuació de formacions com Arise Sound Selectors, Reggae Boar Family, l'anglès Benjammin, Island Defenders o The Bubbling Society, entre d'altres.

A més del Dia de la Música, ahir també es commemorava el Dia Universal de la Sardana, i els Amics de la Sardana Terranostra i la Cobla Baix Empordà van decidir avançar-se unes hores a la celebració oficial, i van realitzar dissabte una audició nocturna, precisament per no coincidir amb els actes del Dia de la Música.

El Dia Universal de la Sardana és una diada que se celebra des de 1960 a Catalunya i està organitzada per l'Obra del Ballet Popular per fomentar el sardanisme i els valors culturals d'aquest ball típic català. És una celebració que travessa les fronteres catalanes i que s'acostuma a fer a altres indrets del món com Grenoble, Basilea, Mendoza o Victòria.

Així, desenes de persones de totes les edats van omplir dissabte la plaça Independència de Girona per ballar a ritme de la Cobla Baix Empordà, que va interpretar un conjunt de sis sardanes, entre elles "Girona, fires i sardanes", "Joves Triomfants", "Nostra Dansa", "Mil i més" o "Font Vella". A més de la peça "Catalunya", d'Enric Morera, escollida per ser la peça unificadora de totes les ballades que se celebrin arreu, aprofitant que aquest 2015 és l'Any Morera i que es commemoren 150 anys del naixement d'aquest compositor, precursor de la sardana.