Els presumptes abusos sexuals de l´expresident de la Diputació de Girona i exalcalde de Salt, Jaume Torramadé, vers l´exassessora d´Unió, Minerva Amador, ja tenen senyalament. El jutjat penal número 5 de Girona acollirà la vista a la Sala de Matrimonis el 22 i el 23 d´octubre, segons consta a la diligència d´ordenació de 8 de juny de 2015. Per tant, a escassos dies que se celebrin tres anys dels fets, el polític haurà de passar per la sala de vistes i explicar la seva versió. El fiscal sol·licita que se´l condemni a pagar una multa de 3.600 euros i 1.000 euros d´indemnització per danys morals. Una proposta de pena amb la qual està disconforme l´exassessora, que sol·licita una condemna de dos anys a Torramadé per un delicte d´abusos sexuals i una indemnització de 20.000 euros.

Que el fiscal sol·liciti una pena de multa i l´acusació particular pena de presó es deu a que el Codi Penal permet, en casos d´abusos sexuals sense accés carnal, decantar-se per una o altra opció. L´acusació particular -exercida pel lletrat Joaquim Bech de Careda- posa especial èmfasi en el fet que l´exassessora era «depenent» funcionalment i orgànicament de Torramadé.

Els relats provisionals de fets del fiscal i l´acusació particular consideren que durant el sopar d´inici de la darrera campanya electoral autonòmica -8 de novembre de 2012- diversos càrrecs públics de Convergència i Unió van sopar al restaurant El Teatret de Girona. Entre els comensals hi havia Torramadé i Amador.

En un moment donat, l´expresident de la Diputació va iniciar una conversa amb la seva càrrec de confiança «acariciant-li les mans i arribant a agafar-les durant uns minuts» per, seguidament acariciar-li «amb la seva mà el contorn del pit» per damunt la roba i posar les seves mans als genolls de l´assessora mentre li comentava que pensava en ella per anar a la llista electoral de Salt als comicis municipals celebrats aquest passat maig.

Quan aquesta es va negar a integrar la llista, Torramadé, «amb renovades intencions lascives», va anar pujant la seva mà mentre li comentava «Si tens un lloc, si tu vols princesa pots ser el que vulguis a Salt». Va acabar arribant a la zona genital sense aconseguir tocar-la després que Amador interposés les seves mans i va tornar a tocar-li el pit.

En abandonar el local, tots els comensals es van dirigir al carrer Albareda de Girona per celebrar l´acte de partit d´inici de campanya i el fiscal i l´acusació particular creuen que Torramadé va intentar tornar a apropar-se a Amador i va arribar a agafar-li la mà. Per poca estona, perquè ella va desprendre-se´n ràpidament i «buscant protecció» en un conegut seu.

L´altre cas

Paral·lelament a aquest assumpte hi ha la denúncia de Torramadé contra l´exassessora acusant-la de coaccions. El polític va ser el primer que va acudir a la justícia assegurant que Amador li feia xantatge en reclamar-li 50.000 euros a canvi de no denunciar-lo pels suposats tocaments. Després Amador va denunciar l´assetjament.