La Gerència única de l'Institut Català de la Salut Girona i de l'Institut d'Assistència Sanitària està treballant en la compra conjunta de medicaments per part de les dues institucions, que gestionen els hospitals Trueta i Santa Caterina, respectivament. Entre l'ICS Girona i l'IAS, destinen uns 20 milions d'euros a la compra de productes farmacèutics.

El model de compra conjunta que es vol implantar implantar preveu que una part de les compres de l'IAS se sumin a la compra conjunta de farmàcia que es fa, de manera centralitzada, des de l'Institut Català de la Salut i que, pel fet de tractar-se de volums més grans, permet obtenir millors preus.

Per a d'altres productes que no s'inclouen en la compra conjunta, com els sèrums, la nutrició enteral i la nutrició parenteral, entre d'altres, es faria una compra conjuna territorial des de les dues institucions.

El procés de compra de productes de farmàcia, que entrarà en vigor l'1 de gener de 2016, permetrà unificar especialitats farmacèutiques, protocols i sistemàtiques de treball, fet que augmentarà la seguretat dels pacients, segons apunten els seus responsables.

Amb aquest ja són set els contractes que les dues administracions sanitàries executen de manera conjunta en el marc del procés d'unificació hospitalària, l'anomenat projecte CIMS. A finals del 2013, l'IAS ja es va afegir a la compra conjunta de subministrament elèctric que es fa des de l'ICS, fet que suposa un estalvi anual d'uns 200.000 euros.

L'any passat també es van dur a terme altres contractes conjunts de serveis, com la bugaderia, la gestió de residus, la missatgeria i el transport de mostres, la seguretat i la neteja.

Fonts dels dos centres indiquen que amb la convocatòria d'aquests concursos conjunts, que permet una millor negociació dels prems, s'estalviaran gairebé mig milió d'euros.

La despesa per aquests serveis va ser el 2014 de més de sis milions i mig d'euros per a les dues institucions.