Investigadors del Departament de Ciències Mèdiques de la Universitat de Girona han demostrat l'eficàcia d'un derivat del te verd per combatre el dolor provocat per una lesió al sistema nerviós. L'estudi de la UdG, que ha estat becat pel programa RecerCaixa i que es va iniciar el 2011, obre una nova estratègia terapèutica en el tractament del dolor neuropàtic, que és el causat per lesions medul·lars, lumbociatàlgia, causàlgia i cervicàlgia, a més de patologies com la neuropatia diabètica.

Es calcula que dos terços dels pacients amb lesió de medul·la espinal presenten dolor crònic i un terç d'aquests indiquen un dolor agut. Fins i tot en aquelles persones en què la medul·la s'ha trencat, provocant una pèrdua de la mobilitat i sensibilitat de les parts del cos afectades, poden continuar patint dolors.

Per a combatre aquest tipus de dolor existeixen fàrmacs, però no tots els pacients responen bé a la medicació que habitualment s'aplica en aquests casos. De fet, s'estima que amb aquests medicaments només entre el 30 i el 40% dels pacients aconsegueixen reduir el dolor com a mínim fins a la meitat. Tot plegat afecta la qualitat de vida del pacient, que pot patir quadres d'ansietat, estrès i depressió.

Ara la Universitatde Girona ha obert una nova línia de recerca en aquest camp partint d'una investigació prèvia liderada per la professora de la Facultat de Medicina de Girona, la doctora Teresa Puig, sobre l'acció dels derivats del te verd en el càncer.

Des de l'any 2011 i gràcies a fons del programa RecerCaixa de l'obra social de la Caixa, els investigadors del grup d'Anatomia Clínica, Embriologia, Neurociència i Oncologia Molecular (Neoma) liderats per Puig i el doctor Enric Verdú han estat treballant en l'estudi de les propietats del te verd per mitigar el dolor neuropàtic i ja n'han publicat els primers resultats a les revistes científiques Plos One i European Journal of Pain.

Així, l'estudi constata com un polifenol del te verd conegut com a epigal·lat i que pot inhibir l'acció d'un enzim necessari per a la síntesi dels àcids grassos i la producció d'energia cel·lular és efectiu per reduir el dolor neuropàtic com els processos d'inflamació que l'acompanyen. Verdú assenyala que el dolor no es redueix del tot, però que els resultats «permeten aconstar-s'hi força»

Els científics gironins n'han estudiat tant les seves propietats naturals com les d'un derivat sintètic batejat com a C30. Les proves al laboratori s'han fet amb ratolins, a qui se'ls ha administrat epigal·lat o C30 després de lesionar-los el nervi ciàtic o la medul·la espinal i s'ha evaluat la seva resistència al dolor.

El professor del Neoma Enric Verdú va assenyalar ahir en roda de premsa que els resultats de la investigació «obren una porta» per aconseguir nous tractaments, ja que el derivat del te verd es pot sintetitzar i administrar per via oral i no té efectes adversos.

Tot i això, Verdú remarca que «cal ser prudents» perquè poden passar anys abans que el que s'ha obtingut al laboratori pugui traslladar-se al pacient.

Després dels ratolins, encara queda provar-ho amb altres animals, i es necessitarà el suport de la indústria farmacèutica -i els permisos adients- per poder traslladar-ho als humans.

Entre les dificultats que caldrà superar hi ha, per exemple, convertir el compost del te verd en píndola. I és que el científic del Neoma assenyala que, comparant-ho amb la quantitat d'epigal·lat que hi en una bosseta de te verd, caldria que prendre'n una vuitantena de tasses al dia per aconseguir el mateix efecte.