24 de juny de 2015
24.06.2015

L'expedició dels alpinistes morts al Kirguizistan aterra a Barcelona

Els cossos dels tres muntanyencs, entre ell el ripollès, morts dissabte passat al Kirguizistan, arribaran segurament demà

24.06.2015 | 15:27
L'expedició dels alpinistes morts al Kirguizistan aterra a Barcelona

Els cossos dels tres muntanyencs, dos catalans i un valencià, morts dissabte passat al Kirguizistan arribaran gairebé segurament demà dijous a Barcelona, ha indicat avui el director del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya (CTAC), Toti Valés.

Els altres sis muntanyencs que compartien expedició amb els tres alpinistes que van morir dissabte passat atrapats en una allau al Kirguizistan han arribat aquest migdia a Barcelona, en un vol procedent d'Istanbul, encara que han sortit per una porta lateral de l'aeroport del Prat i només Valés ha comparegut davant els nombrosos mitjans de comunicació presents a la terminal.

"Estem pendents d'una firma i esperem que demà dijous tornin els cossos. Falta un tràmit de la policia judicial", ha apuntat Valés, que ha destacat que "si hi van deu, i en tornen set, és un fracàs".

Això no obstant, ha dit que "si penses que passarà, mai agafaries el carro", i ha insistit que aquests fets "poden passar".

El responsable "dels èxits i dels fracassos" del CTAC ha explicat que els deu expedicionaris van arribar a Biskek, la capital del Kirguizistan, i com que necessitaven uns dies per tramitar els permisos, es van anar a aclimatar al Parc Nacional d'Ala-Archa.

"Hi ha diverses muntanyes de 4.600 metres, vam muntar diverses cordades i, per la calor, o per una purga, es va trencar la cornisa, una allau els va arrossegar i van morir", ha explicat Valés, per a qui "l'alpinisme és "sempre arriscat".

La paret que escalaven Àlex V.C., de 24 anys i veí d'Ontinyent (València), Jos C.C., de 24 anys i veí de Ripoll (Ripollès), i Pol R.V., de 18 anys i veí de Tarragona (Tarragonès), era de l'Ak-Too, una muntanya de 4.620 metres d'altura, i, segons el parer de Valés, "estava molt per sota del nivell tècnic i físic" dels morts, a més que "no era una via difícil".

"Va fer molta calor i mai no saps quan cauran les cornises. Una allau els va arrossegar en el seu descens", ha reiterat Valés, que ha agraït la feina de l'ambaixada espanyola al Kazakhstan i del cònsol honorari del Kirguizistan, que els han "acompanyat" i han estat "molt pendents" d'ells.

També ha agraït la labor de l'agència Travel Tien-Shan, que ha "permès agilitar els tràmits", ha donat el condol a les famílies dels morts i ha tingut paraules d'elogi per "als pares de Jos i Pol, també alpinistes", per les seves crides de suport, malgrat que Valés "viurà tota la resta de la seva vida amb el pes d'aquesta responsabilitat".

El director del CTAC, que ha recordat que han obert vies a Mèxic, Perú, Etiòpia o Egipte, ha lamentat finalment que "l'alpinisme només surti als mitjans quan ens matem", quan és "molt més, no només desgràcies i morts".

Els cadàvers dels tres alpinistes van ser rescatats diumenge pels membres de l'expedició, acompanyats per quatre guies russos. El tràgic desenllaç es va comunicar als familiars de les víctimes i a la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) diumenge a la tarda, una vegada s'havien recuperat els cossos.

L'expedició del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya (CTAC), integrat en la FEEC, estava formada per 10 alpinistes, dirigits pel director del CTAC, Toti Valés, i el tècnic Adrià Chueca.

Els alpinistes havien sortit de Barcelona el passat 16 de juny i tenien previst tornar a Catalunya el 15 de juliol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook