La remodelació de la sala d'història del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles s'ha començat a desmuntar perquè les obres de remodelació, que finança Abertis Autopistes, puguin començar el 15 de juliol.

Aquesta setmanan s'ha començat a desmuntar una de les sales de l'exposició permanent dedicada a la història del Pla de l'Estany, que abasta l'època ibèrica, romana, visigoda i una part de la història medieval. L'espai estarà tancat i fora del circuit de la visita a causa dels treballs, que permetran la rehabilitació del terra, el sostre i les parets de l'actual sala.

La sala afectada per la remodelació està situada a la planta baixa de la Pia Almoina, l'edifici que acull el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, en una superfície d'aproximadament 200 metres quadrats.

Aquesta fase de les obres compta amb el finançament d'Abertis Autopistas, que aporta a l'Ajuntament de Banyoles l'1% cultural corresponent a les obres d'ampliació de l'autopista AP-7 al seu pas del Pla de l'Estany.

La sala d'història es va muntar el 1954, després d'arranjar la planta baixa de la Pia Almoina. Fins aleshores, els materials s'exposaven al primer pis, juntament amb els de prehistòria. Aquesta nova sala del museu exposava els objectes ibèrics, romans, medievals i moderns, entre els quals una col·lecció d'armes de foc del segle XVIII i XIX cedides per la Guàrdia Civil de Banyoles el 1932. La sala que ha arribat fins als nostres dies ha anat patint algunes reformes al llarg dels anys, coincidint sovint amb congressos o exposicions temporals, com ara l'exposició que es va fer el 1990 «12 anys de recerca arqueològica: La romanització a la comarca del Pla de l'Estany».

L'última remodelació de la sala es va fer el 2009, quan es va millorar la presentació de les vitrines i es va actualitzar el discurs de l'exposició. Al 2011, es va desmuntar la part dedicada a la història medieval i, des d'aleshores, les col·leccions que representen aquesta època no s'han exposat i s'ha deixat d'ensenyar.