Pau Esparch

girona

l 16 de juny del 2010 es va inaugurar la seu de la Generalitat a Girona. Cinc anys després, l'edifici ha esdevingut un model innovador i reproduïble en organització administrativa a Catalunya. La seu del Govern a Girona, que s'ubica a l'antic Hospital Santa Caterina, és un espai de 22.000 metres quadrats d'oficina, amb 925 treballadors i més d'una cinquantena d'unitats administratives de la Generalitat. De fet, és l'única oficina integrada que permet fer qualsevol dels 1.500 tràmits del Govern català en un mateix espai. El gerent dels Serveis Comuns de la Delegació Territorial de la Generalitat a Girona, Jaume Torrent, explica que el seu model organitzatiu és innovador en l'Administració catalana perquè "va més enllà d'un hotel d'entitats". Torrent destaca que el model d'integració s'orienta tant als ciutadans com als serveis interns dels mateixos treballadors.

D'una banda, la filosofia de l'oficina del Govern per als ciutadans és: "Vine i digues què vols". "Nosaltres estem organitzats internament tenint en compte que la gent no ha de saber com funcionem ni qui ha de resoldre la seva petició", detalla Torrent, que afegeix que l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) -tant de manera presencial com telefònica- és integrada, amb l'objectiu d'atendre qualsevol demanda. D'altra banda, els serveis interns són comuns perquè els treballadors només s'hagin de dedicar al seu àmbit. "El material d'oficina, els subministraments, el manteniment de l'edifici, els recursos humans, la flota de vehicles, la seguretat, la neteja, la tecnologia... Tot això es gestiona d'una forma conjunta, des de la unitat dels Serveis Comuns", assenyala Torrent, que posa de manifest que així és com s'aconse?gueix "un estalvi considerable".

Reproduïble a altres ciutats

El gerent de la Delegació de la Generalitat a Girona assegura que es tracta d'un equipament "com no hi ha en cap altra administració territorial" a Catalunya. Com a exemple, Torrent explica que una de les seus dels dotze departaments del Govern, que se situen a Barcelona, "és més petita o com el nostre edifici". Per això, Torrent destaca que a l'antic Santa Caterina "hi ha una concentració molt important dels serveis públics". El model de Girona, referent a l'Administració catalana, es preveu estendre a Tortosa i Manresa a una escala més reduïda. "El nostre model organitzatiu va néixer amb la voluntat de ser reproduïble al territori", sentencia Torrent, que afegeix que a Barcelona també es planteja concentrar els Departaments de la Generalitat en un edifici ubicat a l'àrea de Gran Via-L'Hospitalet i un altre a la zona del Fòrum. Malgrat tot, Torrent admet que aquest projecte de Barcelona és de la dimensió de "tres Santa Caterina".

Pel que fa a les xifres de la seu del Govern català a Girona, en tot ?l'any passat va atendre 127.468 persones (unes 509 al dia). El registre va tenir 317.167 entrades i 127.037 sortides, mentre que l'àrea TIC va comptabilitzar 193.192 trucades a centraleta i 302.454 trucades sortints. Tot plegat, amb la finalitat d'associar la marca única de "Generalitat Girona" a l'edifici que se situa a l'antic Santa Caterina.