Girona vol canviar i convertir-se en una ciutat verda on el medi ambient i la cohesió social tinguin un pes cada cop més gran. «Volem deixar enrere les grans obres faraòniques de ciment de l'urbanisme tradicional per donar pas a l'àmbit verd», defensa l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont.

L'Ajuntament reconeix que té molta feina per endavant i que ha de parar especial atenció en la neteja i recollida de residus d'algunes àrees de la ciutat, com la del Barri Vell, on ha d'ajuntar també el mapa de de contenidors. Tot i així, l'equip de govern vol fer «un salt en polítiques mediambientals que fomentin l'ús, per exemple, de les energies renovables», explica Puigdemont.

Per dur-ho a terme, Carles Ribas, que fins ara s'encarregava de l'àrea d'Urbanisme, passarà ara a dirigir Sostenibilitat. Ribas haurà de desplegar dos grans projectes: el Pla Especial per la Devesa i el pla dels quatre rius i la séquia; programes que inicialment havien nascut a Urbanisme però que des de l'Ajuntament volen dotar d'un caire més mediambiental a través de l'àrea de Sostenibilitat. De fet, es tracta, explica Puigdemont, «d'una migració dels projectes verds que tradicionalment tenien un caire més urbanístic». Ribas, així mateix, s'encarregarà del Projecte Ferroviari fins que aquest finalitzi, cap a finals d'any.

L'aposta del consistori ja es va generar en debat electoral i va comptar amb el suport de Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat. Vila, que va donar llum verda al Pla Especial dels quatre rius, va assegurar que el pla podria esdevenir un exemple per altres poblacions catalanes que busquen construir ciutats urbanes verdes, com a Dinamarca, on tenen especial pes els recursos naturals de les ciutats, com els rius.