L’onada de calor encara va per llarg i podria durar tota aquesta setmana. Ahir les temperatures es van mantenir si fa no fa com dissabte però de cara a demà i demà passat encara podrien pujar un xic més i tocar sostre. Molts termòmetres van mantenir-se ahir al voltant dels 30-34 graus de màxima. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures més altes de la demarcació es van registrar a Girona, Olot i Banyoles, amb 34 graus. Monells, Darnius, Roses, Navata i Santa Coloma de Farners en van registrar un menys. A la Costa Brava Centre van registrar els 30 graus de Torroella de Montgrí o els 28 de Castell-Platja d’Aro. Al Pirineu la canícula també es va fer notar amb 29 graus de màxima a Das, 27 a Sant Pau de Segúries o 22 al Santuari de Núria.

Al llarg del d’ahir es va fer difícil sortir al carrer a les hores de màxima calor i l’aigua, els barrets i inclús els para-sols van ser un aliat indispensable per aguantar un sol que estavellava les pedres. Les terrasses dels bars, les ombres i les platges i piscines van omplir-se de gent que es va voler escapar de la xafogor.

Al marge d’unes temperatures ja per si prou altes la sensació tèrmica encara era més acusada del que marcaven els termòmetres. Aquesta es calcula segons la temperatura i la humitat relativa. En el cas de Girona, amb 34 graus i una humitat relativa del 65%, la sensació tèrmica va arribar als 44 graus en el moment de màxima intensitat de la calor.

La canícula, lluny d’aturar-se, encara ni tan sols ha arribat al seu màxim exponent. Els mapes meteorològics indiquen que entre avui, demà i demà passat les temperatures podrien pujar encara un xic més i que l’episodi es podria allargar fins a finals de setmana. Per això, la Protecció Civil demana a la ciutadania que extremi les precaucions si fa activitats a l'exterior per evitar incidències a causa de la calor i també per evitar possibles incendis. Sobretot es recomana evitar activitats prop d’urbanitzacions o boscos que pu­guin provocar focs forestals. Les zones més afectades són la Selva, el Gironès, l'Alt Empordà i el Baix Empordà. La manca de precipitacions, la humitat relativa elevada i les altes temperatures són una bomba de rellotgeria als boscos.

Màximes de 40 a Lleida

L’onada de calor es va deixar sentir amb molta força a les Comarques de Lleida, on els termòmetres van fregar els 40 graus. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), van destacar registres com els 40 graus de Seròs i Alcarràs, els 39 de Lleida i els 38 d’Aitona, Tremp i Riba Roja d’Ebre.

En el conjunt de l’Estat espanyol, la temperatura màxima es va registrar a Còrdova i al municipi de Huelva d’Aguas, amb 43 graus. De fet, Andalusia va ser la Comunitat Autònoma més afectada per aquesta onada de calor que arriba fins a França.