29 de juny de 2015
29.06.2015
40 Años
40 Años

A l'onada de calor encara li queda corda

Els termòmetres tornen a arribar als 34 graus en un episodi de canícula que s'allargarà tota aquesta setmana

30.06.2015 | 07:36
Avui i demà seran els pitjors dies de la canícula · Aniol Resclosa

L´onada de calor encara va per llarg i podria durar tota aquesta setmana. Ahir les temperatures es van mantenir si fa no fa com dissabte però de cara a demà i demà passat encara podrien pujar un xic més i tocar sostre. Molts termòmetres van mantenir-se ahir al voltant dels 30-34 graus de màxima. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures més altes de la demarcació es van registrar a Girona, Olot i Banyoles, amb 34 graus. Monells, Darnius, Roses, Navata i Santa Coloma de Farners en van registrar un menys. A la Costa Brava Centre van registrar els 30 graus de Torroella de Montgrí o els 28 de Castell-Platja d´Aro. Al Pirineu la canícula també es va fer notar amb 29 graus de màxima a Das, 27 a Sant Pau de Segúries o 22 al Santuari de Núria.

Al llarg del d´ahir es va fer difícil sortir al carrer a les hores de màxima calor i l´aigua, els barrets i inclús els para-sols van ser un aliat indispensable per aguantar un sol que estavellava les pedres. Les terrasses dels bars, les ombres i les platges i piscines van omplir-se de gent que es va voler escapar de la xafogor.

Al marge d´unes temperatures ja per si prou altes la sensació tèrmica encara era més acusada del que marcaven els termòmetres. Aquesta es calcula segons la temperatura i la humitat relativa. En el cas de Girona, amb 34 graus i una humitat relativa del 65%, la sensació tèrmica va arribar als 44 graus en el moment de màxima intensitat de la calor.

La canícula, lluny d´aturar-se, encara ni tan sols ha arribat al seu màxim exponent. Els mapes meteorològics indiquen que entre avui, demà i demà passat les temperatures podrien pujar encara un xic més i que l´episodi es podria allargar fins a finals de setmana. Per això, la Protecció Civil demana a la ciutadania que extremi les precaucions si fa activitats a l'exterior per evitar incidències a causa de la calor i també per evitar possibles incendis. Sobretot es recomana evitar activitats prop d´urbanitzacions o boscos que pu­guin provocar focs forestals. Les zones més afectades són la Selva, el Gironès, l'Alt Empordà i el Baix Empordà. La manca de precipitacions, la humitat relativa elevada i les altes temperatures són una bomba de rellotgeria als boscos.

Màximes de 40 a Lleida

L´onada de calor es va deixar sentir amb molta força a les Comarques de Lleida, on els termòmetres van fregar els 40 graus. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), van destacar registres com els 40 graus de Seròs i Alcarràs, els 39 de Lleida i els 38 d´Aitona, Tremp i Riba Roja d´Ebre.

En el conjunt de l´Estat espanyol, la temperatura màxima es va registrar a Còrdova i al municipi de Huelva d´Aguas, amb 43 graus. De fet, Andalusia va ser la Comunitat Autònoma més afectada per aquesta onada de calor que arriba fins a França.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook