A Convergència li agrada mantenir la tensió escènica i de la mateixa manera que els mags acaben traient-se el conill del barret a última hora, just abans que se li vegi el truc. I així, a tan sols un dia que s'hagi de constituir la nova Diputació de Girona, farà públic el nom del polític que s'encarregarà de presidir la corporació. Serà que a la formació nacionalista li agrada generar suspens o bé que la decisió genera tanta tensió entre els alcaldes de Banyoles, Miquel Noguer i Llagostera, Fermí Santamaria, que ahir, a l'hora de tancar aquesta edició, no s'havia concretat el nom del proper president. De fet, la de Girona és la única de les quatre diputacions catalanes que ahir encara no havia decidit qui serà el seu president.

El silenci regnava ahir en el si de la formació nacionalista. Ningú volia dir res, ni tan sols s'aventuraven travesses perquè només cal una trucada de la direcció nacional perquè tot canviï. Perquè, en el fons, és la direcció nacional de Convergència qui imposarà el candidat -des de la província de Girona es proposen els noms però a Barcelona decideixen quins agraden, quins no i quin es queda amb la cadira. El sucursalisme sempre obliga a esperar la decisió de la matriu central.

El silenci polític també estava carregat de nervis perquè tots els diputats estan pendents de saber qui ocuparà la presidència de la institució ja que una vegada sàpiguen el nom podran començar a repartir-se les carteres. Queda un dia per jurar el càrrec i els diputats provincials no tenen ni idea de quina àrea hauran d'ocupar. Cal una reunió, un repartiment i preparar un discurs. Molta feina per només 24 hores.

L'aval de Puigdemont

El que sí és conegut és que el nom de Fermí Santamaria té l'aval de l'alcalde de Girona i diputat al Parlament, Carles Puigdemont, que és qui ahir més apretava la direcció nacional en aquesta direcció sense aconseguir imposar -si més no al llarg del matí i tota la tarda- el seu apadrinat. Els avals de Nogué, diversos sectors influents del partit, van presentar batalla i això, fins i tot, va provocar que Convergència no descartés buscar el tercer home en la persona d'Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà.

El tercer home seria l'evidència d'una guerra intestina dins Convergència que obligaria l'aparició d'un pacificador que hauria guanyat el seient presidencial per evitar el cainisme dins un partit que últimament li ha agafat afició a fragmentar-se.

La constitució de la corporació dels diputats electes tindrà lloc demà, 1 de juliol, a les dotze del matí, al saló de sessions de l'organisme provincial. Fermí Santamaria -el diputat de més edat- i Jordi Camps -el diputat més jove- seran els que presidiran la Mesa d'Edat -el primer com a president i el segon com a vocal- i juraran el càrrec. Després aniran desfilant la resta de diputats de CDC, ERC, UDC, PSC, CUP i IdS per fer el jurament.

Cessament de càrrecs

Avui està previst que cessin tots els càrrecs de confiança i eventuals de la Diputació, a 24 hores de la formació del nou organisme.