La primera onada de calor de l'estiu ja ha deixat temperatures altes tant de dia com de nit. Uns registres gairebé tropicals, com els que es van viure a la ciutat de Figueres de matinada. Els veïns que volien dormir tenien força problemes ja que es van arribar als 25 graus de mínima. Un registre tant alt que no s’havia assolit fins ara. De fet, segons el meteoròleg Gerard Taulé, col·laborador del Diari de Girona, es tractaria d’una temperatura mínima que no s’havia assolit a la província. Taulé destaca que la ciutat de Girona tenia el rècord de mínima més alta amb 24,3ºC i per tant, ara la capital de l’Alt Empordà l’hauria superada.

A altres indrets de la província es van superar els 20 graus, sobretots allà on bufava la tramuntana com és el cas de l’Empordà. A Portbou també es van superar els 25 graus de mínima; a Roses, arran de mar, els termòmetres van arribar als 22,8 graus de matinada i a Banyoles gairebé es va arribar als 21 graus.

De dia, l’onada de calor, però, pel que fa a màximes encara no ha arribat al seu punt més àlgid. Ahir es van superar els 35 graus en alguns punts de la província. A l’estació meteorològica de la Vall de Sant Daniel de Girona es va arribar a una màxima de 35,5 graus, segons el meteoròleg Gerard Taulé.

Una temperatura, però, que al seu parer encara no és massa alta si es té en compte que l’any 2003, un 23 de juny els termòmetres van arribar a assolir una temperatura de 39,7 graus de màxima.

Durant el dia d’ahir, també es van assolir o superar els 35 graus a Navata, Roses i Banyoles. En ­zones del Ripollès, com Sant Pau de Segúries, també es va arribar a un registre 34,8 graus. Per frenar la ­calor molta gent, la que ja estava de vacances o tenia un moment, es va acostar a la Costa Brava a ­­remullar-se i els que no, buscaven l’ombra o espais amb aire condicionat per passar les hores com es podia.

Unes màximes però que deixaran de ser les més altes de l’estiu en els propers dies, quan la calor es notarà més. L’onada de calor que viu tot Catalunya aquests dies i la falta de pluja dels últims mesos provoca que hi hagi molt alt risc d’incendi.

Alt perill d’incendi

De fet, davant d’aquesta situació, Protecció Civil manté en prealerta el pla INFOCAT a causa de l’elevat risc d’incendis. Tota la província es troba en perill moderat i diverses zones més properes al litoral del Gironès, la Selva i l’Alt, Baix Empordà que es troben en risc alt. En aquestes àrees hi ha un gran nombre d’urbanitzacions envoltades de bosc incrementa el risc i segons, el Govern fa necessari intensificar les mesures de precaució.

Finalment, Protecció Civil manté en alerta el pla PROCICAT per l'onada de calor almenys fins demà i demana a la ciutadania, sobretot gent gran i nens, extremar la precaució en les activitats a l’exterior per evitar incidències per les altes temperatures.

D’entrada, amb calor intensa, recorden que cal extremar la prudència a la platja i no entrar al mar si algú es troba malament o cansat. És preferible sempre refrescar-se a la dutxa i a més, destaquen que cal no estar-se massa estona al so i protegir-se utilitzant para-sols, gorres, samarretes, ulleres de sol, entre altres.