Un total de 4.556 persones de les comarques de Girona amb un nivell de dependència moderada -grau I- s'aniran incorporant progressivament, a partir d'avui, al sistema de protecció que els garanteix la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència (LAPAD). Al conjunt de Catalunya, la incorporació a la llei de dependència s'anirà fent efectiva per a 58.864 persones, a les quals l'administració li ha reconegut el nivell més baix.

El Departament de Benestar Social i Família destinarà, inicialment, 18 milions d'euros per atendre aquestes persones, que ja han estat diagnosticades pels equips de valoració de la dependència. Ara, aquests expedients s'enviaran als ajuntaments, que és l'administració encarregada de confeccionar el Programa Individual d'Atenció (PIA), el qual recull el servei acordat entre el professional de serveis socials i la persona dependent.

Per territoris, a Barcelona hi ha 43.576 persones amb grau I, a Tarragona n'hi ha 5.006, a Girona les 4.556 esmentades, a Lleida 3.910 i a les Terres de l'Ebre 1.816.

La cartera de la dependència prevista per a les persones amb dependència moderada es composa dels serveis relacionats amb els centres d'atenció diürna per a gent gran i per a persones amb discapacitat, servei d'atenció domiciliaria, prestació econòmica per a cuidador no professional i serveis de promoció de l'autonomia personal -habitatges per a persones amb malaltia mental i persones amb discapacitat-.

La Secretària d'Inclusió Social i Promoció de l'Autonomia Personal, Carmela Fortuny, va argumentar que tot i que les gairebé 60.000 persones amb dependència moderada ja estan valorades, la seva entrada al sistema serà «gradual» perquè a partir d'ara s'hauran de dur a terme els plans individuals d'atenció de cadascuna d'elles, que es consensuaran amb les seves famílies.

Procés d'actualització llarg

Fortuny va dir que seria «molt agosarat» parlar de mesos per tancar tot aquest procés, ja que es desconeix la situació real de cadascun dels dependents, en el sentit que poden haver canviat de grau i se'ls hagi de fer una revisió. Però va deixar clar que els equips estan preparats i que el sistema es reactiva «de forma immediata» a partir d'avui.

Es prioritzaran els expedients més antics, així com els corresponents a les persones amb situació de risc social.