Un total de 147 mestres i professors de les comarques de Girona han demanat jubilar-se de manera anticipada aquest curs, entre l'1 de setembre de 2014 i el proper 31 d'agost, perquè ja han complert els 60 anys i no volen esgotar els cinc que els falta per assolir l'edat de jubilació oficial.

Els docents gaudeixen d'aquesta possibilitat perquè depenen de la mutualitat de funcionaris de l'Estat Muface, a la qual continua pertanyent el professorat català, que permet jubilar-se a qualsevol docent que hagi complert 60 anys i cobrar el 100% de l'haver regulador -la base per a calcular les pensions- si acumula 35 anys de servei a l'ensenyament.

Fa anys, existia una jubilació incentivada o Logse -la llei anterior- que, amb la voluntat de renovar les plantilles, permetia jubilar-se als 60 i amb el sou íntegre, encara que el professor no hagués treballat 35 anys. Aquesta possibilitat, però, va desaperèixer amb la crisi.

La jubilació anticipada del professorat s'ha qüestionat diverses vegades, tot i que aquest assumpte ara no es troba a la Mesa de la funció pública de l'Estat. A Girona, els dos sindicats amb més representació a la Junta de personal docent no universitari, Ustec·STEs (amb 26 delegats) i CCOO (9) defensen aferrissadament la permanència de la jubilació Muface.

El portaveu del Sindicat d'Educació de CCOO a Girona, David Pérez, assenyala que la jubilació anticipada "per ara es manté, però és una decisió política i en qualsevol moment es podria canviar". CCOO és partidària de la jubilació als 60 anys i, també, que es torni a incentivar. Sobretot perquè, durant els anys de retallades, s'ha detectat que la política de congelació de plantilles "promogudes pel PP i secundades per CiU" -segons Pérez- ha propiciat un dèficit de 5.752 places docents a tot Catalunya; un miler de les quals a les comarques de Girona, segons concreta. Ell mateix incideix que, des de fa anys, CCOO demana el contracte de relleu: "Per cada jubilat, un professor nou". En la seva opinió, "hi ha un envelliment de les plantilles" i defensa que "ens interessa incentivar jubilació perquè hi hagi un relleu generacional a l'ensenyament". També considera que, tot i l'anunci d'Ensenyament de tornar a cobrir les jubilacions, "en cap mesura cobriran el que s'ha perdut". Per últim, Pérez reclama que es desbloquegi l'oferta pública docent, "amb una taxa de reposició de 100%".

Jubilar als 60 per combatre l'atur

Sobre aquesta qüestió, el portaveu d'Ustec·STEs, Xavier Díez, advoca pel manteniment indefinit de la jubiliació anticipada amb les condicions actuals, "perquè els docents accedeixen de molt joves a la professió i el professorat s'ha de renovar". "Ara, està envellint molt", alerta; i adverteix que "hi hi ha un percentatge que arriba molt bé a la jubilació, però molts d'altres no, ni psicològicament ni físicament".

Díez remarca que "com a sindicat, considerem que tothom s'ha de jubilar als 60 anys, perquè el principal problema en aquest país es diu atur".