Un total de 941,5 quilòmetres, 30 ports de muntanya i 26.800 metres de desnivell positiu és la distància que separa Portbou d'Hendaia a través dels Pirineus. Aquesta és la distància que una desena de ciclistes experimentats -liderats per Eduard Sadurní i Iban Gartzia- s'han proposat recórrer en només quatre dies, de l'11 al 14 de juliol, per reclamar la independència de Catalunya, el País Basc i la importància de les seleccions esportives pròpies.

La idea de realitzar aquesta dura prova va néixer a principis del 2015, després que l'any passat Gartzia i el seu company Ion Bikendi portessin a terme una altra prova similar: unir les set històriques capitals basques fent 600 quilòmetres sense parar, damunt la bicicleta. L'acte que va coincidir amb la celebració de la Via Basca.

Ara, han volgut anar un pas més enllà i esborrar fronteres entre Catalunya i el País Basc amb un repte esportiu i, al mateix temps, reivindicatiu. Farà cosa d'un mes, els impulsors bascos es van posar en contacte amb l'Eduard Sadurní - jardiner de professió, impulsor de Pedalem per la Independència i autor del llibre "Superem el càncer! Pedalem per la Independència" -que va donar a conèixer la iniciativa per terres catalanes i gironines.

De moment, el projecte compta amb el suport de diverses entitats, particulars, clubs ciclistes i associacions tant del País Basc com de Catalunya, inclosa, per exemple, l'ANC territorial de l'Alt Empordà. Al mateix temps, estan en contacte amb la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes. "La meva primera impressió quan l'Iban em va explicar la idea va ser espantar-me perquè es tracta d'una prova molt ambiciosa i necessites molta determinació, esforç, entusiasme i voluntat", assenyala Sadurní. No obstant això, ràpidament s'hi va sumar. "Vaig pensar: ho farem. Quan tens un projecte clar com nosaltres no hi ha entrebancs que puguin frenar-te. Ho aconseguirem", explica.

El projecte arrencarà el proper 11 de juliol a les deu del matí a Portbou, amb un acte que inclourà una cerimònia de comiat. En només quatre dies, el grup de deu ciclistes -cinc bascos i cinc catalans d'entre 30 i 40 anys- tenen previst creuar tots els Pirineus, des del mar Mediterrani fins arribar a l'oceà Atlàntic, passant per 30 ports de muntanya, tals com Agnes, Latrape, el Tourmalet, Izpegi, Otxondo o Bagargi i superant un desnivell positiu de 26.783 metres.

Tot i la duresa de la prova, els ciclistes no aniran sols. Estaran acompanyats d'un equip de suport format per amics i voluntaris, un massatgista i un membre de comunicació que anirà explicant a través de les xarxes socials com es troben, per quin punt estan passant i penjarà totes les fotografies que els ciclistes s'aniran fent als diversos ports de muntanya.

Actes simbòlics

"La nostra intenció és fer actes més simbòlics quan creuem les fronteres, com de Catalunya cap a la Catalunya Nord i d'allà al País Basc, a més, hem mirat que la nostra arribada a Hendaia coincideixi amb el Tour de França i això ens servirà per fer un acte reivindicatiu on remarcarem que estan passant per terra basca" explica Gartzia.