Tenir un bon olfacte. Aquest és un dels principals trets de qualsevol gos, però si a això se li suma un bon ensinistrament es pot convertir en un agent més a les files de qualsevol cos policial. Aquest és el paper que tenen la Xica i en Max, una pastor alemany i un cocker, que treballen a les files de la Policia Municipal de Girona. Ells dos i el seu guia caní, l´agent Felip, patrullen pels carrers perquè els cans detectin substàncies estupefaents.

Aquesta unitat canina és un exemple de les cinc que actualment es poden trobar a les comarques gironines, mentre que dues més ja estan ensinistrant gossos per tal de posar-les properament en funcionament.

El primer dels cossos de seguretat municipals a posar en marxa una unitat canina va ser la Policia Local de Salt, que té dos gossos. A banda del cos saltenc també n´hi ha a Girona; Platja d´Aro -on compten amb un gos-; Lloret de Mar -on tenen dos cans- i Caldes de Malavella, on la unitat té un gos al seu servei. A aquestes cinc s´hi sumaran les de d´Olot i Palafrugell, que segons l´intendent en cap de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié -que també és president de l´associació de caps de policies-, s´estan entrenant i ensinistrant gossos per poder crear futures unitats.

La Policia Municipal de Girona compta des l´octubre de l´any passat amb la unitat canina. Es va iniciar amb amb una gossa, la Xica, i ara ja hi ha dos cans. L´agent Felip n´és el guia. En dies d´estiu, la Unitat surt de tarda i el que fa bàsicament és patrullatge. És a dir, l´agent va amb un dels gossos en zones on se sap que hi ha persones que consumeixen algun tipus de substància o també en àrees on hi ha molta afluència de gent, per exemple a l´estació d´autobusos o a la de tren.

L´animal s´agafa el seu patrullatge com un joc. I és que, quan assenyala a l´agent que ha trobat alguna substància estupefaent, després rep un premi, per exemple una pilota. La Xica, per exemple, per mostrar a l´agent Felip que ha trobat quelcom, assenyala el lloc on ho ha trobat i s´asseu al costat de la persona. El cocker -en Max- és un xic més actiu i fins i tot toca la persona per assenyalar què ha localitzat.

Els dos gossos, segons explica l´agent Felip, no s´equivoquen i quan patrullen, per exemple, es poden trobar amb una persona al parc que assegura no portar a sobre cap tipus de droga. L´animal, tanmateix, ho mostra i, després de molta estona, la persona ho acaba entregant. De vegades, a aquesta mateixa persona a qui se li aixeca una acta administrativa -se la multa- se la pot arribar a trobar fins a tres dies seguits. Però com diu l´agent Felip, «quan reben la notificació a casa de la multa, la majoria ja no tornen a consumir o almenys ja no porten res a sobre».

El dia a dia de la Unitat Canina és anar amunt i avall, seguir l´instint del gos però també, com és normal, el de l´agent. L´agent Felip explica que els dos animals estan ensinistrats de tal manera que poden reconèixer amb seu oflacte diferents tipus de drogues: haixix, cocaïna, heroïna i marihuana.

Són molts hàbils, també, a l´hora d´escorcollar vehicles. De vegades ho fan en autocars o també participen en dispositius de control de vehicles -enguany han actuat en onze-. En Max, el cocker, és l´especialista en això. I és que, com diu l´agent, la seva mida més petita permet que pugui anar amunt i avall i entrar i sortir del vehicle. Amb tot, però, ressalta que només la presència del gos fa que molta gent que porta marihuana potser només pel consum l´entregui a l´agent fins i tot abans que el gos actuï.

Aquestes són les actuacions més comunes, però des de Girona també col·laboren amb la Policia de Salt en controls sobretot a la franja de Santa Eugènia i Can Gibert, barris situats als límits entre els dos termes municipals. Des de principis d´anys, s´han fet tres actuacions conjuntes. L´«estrella» va ser la troballa de la Xica, que el 25 de juny va descobrir una «mula» que venia del Marroc amb 121 glans d´haixix i va trobar droga a la motxilla d´un home. En total duia 117 grams i part d´ells encara eren dins l´estómac. A l´hospital Josep Trueta de Girona van trobar-li encara droga a l´interior de l´estómac. Va expulsar-ne tres i un quart a la cel·la de la policia.