Des de Sant Feliu de Guíxols i en una operació que ha durat dos anys i que ha generat 14 intervencions diferents, la Policia Nacional ha desarticulat una xarxa de 42 narcotraficants que introduïen haixix i cocaïna a Espanya per després distribuir-la en territori nacional i exportar-ne bona part a França i Itàlia. Ha comissat més de cinc tones d'haixix, 3,6quilos de cocaïna i 8,3 de marihuana que haurien aconseguit un valor d'entre 15 i 20 milions d'euros al mercat, a més de 120.000 euros en metàl·lic i tres escopetes. La xarxa es considera completament desarticulada després de les detencions practicades a Sant Feliu de Guíxols, Figueres, Girona, Barcelona Vilafranca del Penedès, Mataró, Martorell, San Lúcar de Barrameda i Barbate.

L'operatiu policial es va gestar l'any 2013 a Sant Feliu de?Guíxols, quan la Policia Nacional i la Policia Local van detectar que els camells habituals es proveïen de droga en aquesta localitat, cosa que indicava l'existència d'una base d'operacions completament consolidada amb un flux continu d'entrada de droga. A partir d'aquí, i amb l'ajuda del projecte «tweetredada» -informacions anònimes de ciutadans al correu antidroga@policia.es- es va orquestrar un operatiu policial consistent a anar desarticulant els «proveïdors» i descapitalitzar la banda. «El particular ens porta al proveïdor, el proveïdor es necessita alimentar i així anem cada cop més amunt», explica l'inspector en cap i cap de la comissaria de la Policia Nacional a Sant Feliu, Ángel Camafreita.

D'aquesta manera, l'equip integrat pels agents de la policia judicial de Sant Feliu de Guíxols, de la Udico de Barcelona i de la Brigada Central d'Estupefaents de la Policia Nacional han pogut arribar fins als màxims responsables, espanyols d'origen marroquí establerts a Sant Feliu de Guíxols, Martorell i Vilafranca del Penedès, al-hora que descobrien el modus operandi del grup.

La banda portava l'haixix des del Marroc en llanxes ràpides fins a les localitats de San Lúcar de Barrameda i Barbate (Cadis) on l'emmagatzemava temporalment. D'allà la traslladaven amb cotxes i furgonetes llogades fins a Barcelona i Sant Feliu de Guíxols per, després, enviar bona part de la mercaderia cap a França i Itàlia. Darrerament, també utilitzaven dos camions de vidriers que tenien un doble fons per amagar els fardells.

L'inspector Camafreita indica que per aquesta organització «la Costa Brava era un lloc ideal de trànsit perquè emmagatzemaven i després transportaven càrregues d'entre 200 i 600 quilos d'haixix a França». El quilo d'aquesta droga oscil·la entre els 1.500 i els 1.700 euros a Espanya però el preu augmenta per cada frontera que es creua.

Pel que fa a la cocaïna, havien utilitzat correus humans que viatjaven de Colòmbia i Veneçuela amb l'estómac ple de condons amb cocaïna líquida. La pista d'aquest sistema la va donar un ciutadà veneçolà de 44 anys que va ser detingut a l'aeroport del Prat amb 1,5 quilos a la panxa.