El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser és cada vegada més a prop. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va explicar dimarts al Parlament que aquest parc natural serà una realitat el proper setembre. Segons va anunciar Vila, ara el Departament es troba en la fase final d'elaboració dels treballs per a la seva creació. El conseller també va voler subratllar que es tracta d'un projecte que té «un nivell de consens extraordinari». Això, tenint en compte que fa només dos mesos, un grup de veïns de Queralbs es va unir per reclamar al Govern català que el poble tingui més pes dins d'aquest projecte sobre les capçaleres del Ter i del Freser.

El motiu és que, d'una banda, el grup de veïns va demanar més informació sobre la normativa del parc i es va mostrar crític amb la possible gestió de les finques. Al mateix temps, es va sol·licitar que el nou espai sigui un motor de dinamització per al teixit econòmic de la zona i que generi ocupació. Per acabar, es va reclamar que el poble de Queralbs sigui la porta d'entrada principal i aculli la seu administrativa del futur parc. L'Ajuntament de Queralbs també va donar suport a la reclamació veïnal i fins i tot va alertar que si no es tenia en compte, el poble es plantejaria reconsiderar la seva incorporació dins del parc.

Un projecte innovador

Fa tres mesos també es va parlar del parc natural de les capçaleres del Ter i Freser, perquè es va avançar que seria innovador. La raó és que, a part de ser el primer parc transfronterer de tot Catalunya, comptarà dins dels seus òrgans gestors amb membres, tècnics i representants del Parc Regional dels Pirineus Catalans, que engloba 139.000 hectàrees de l'Alta Cerdanya, el Capcir i el Conflent (a França). Per tant, una iniciativa pionera que pretén potenciar el lligam territorial.

El nou parc gironí tindrà unes 14.000 hectàrees previstes, unes 2.000 més que la xifra que s'havia anunciat al principi. El fet és que els darrers mesos diversos municipis del Ripollès es van voler sumar al projecte, com Molló, una zona de Coll d'Ares i Vilallonga del Ter, entre altres zones. L'espai del parc natural, el més extens de les valls del Freser, està situat en una zona d'alta muntanya, que inclou els principals cims de la comarca i els naixements dels seus dos rius més importants: el Ter i el Freser. D'aquí s'extreu el nom del parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, que forma part des del 1992 del Pla d'espais d'interès natural i es troba dins de la Xarxa Natura 2000.