El Col·legi de Metges de Girona i el Consell de Col·legis de de Metges de Catalunya s´oposen a la guia d´actuació infermeria d´urgències i emergències mèdiques elaborada pel Sistema d´Emergències Mèdiques (SEM). Els metges consideren que «atribueix a infermeria la realització d´algunes competències que són pròpies de la professió mèdica» i demanen que es revisi el rol que se li dóna.

En el document del SEM s´estableixen les pautes adreçades als professionals d´infermeria que viatgen en vehicles de Suport Vital Avançat, quan l´infermer actua sota la coordinació del metge del Centre Coordinador i quan pot atendre la situació d´emergència de manera autònoma, canvis que es produeixen amb la implantació del nou model de transport sanitari derivada del polèmic concurs per adjudicar al servei que es va desencallar la setmana passada.

El document consensuat pels metges destaca que la guia «s´emmarca en un procés de reestructració de l´atenció a les urgències i emergències que pretén la racionalització dels recursos esmerçats en atenció a les necessitats reals de les demandes assistencials, i la seva aplicació pràctica pot comportar l´assumpció de determinats rols propis dels professionals de la medicina per part dels professionals de la infermeria».

En aquest sentit, recorden que és al metge a qui pertoca «per la seva formació i competència, la indicació i realització de les activitats dirigides a la promoció i manteniment de la salut, a la prevenció de la mallatia i al diagnòstic, tractament i terapèutica i rehabilitació de pacients».

Afegeixen que en entorns de treball amb equips multidisciplinaris, els metges poden delegar voluntàriament en altres professioanls actuacions de caràcter delegable, però que per a fer-ho «és imprescindible que l´equip estigui constituït, que l´activitat assistencial sigui delegable, que la capacitació de la persona que rep la delegació sigui objectivable, si pot ser mitjançant una oportuna acrediació i que segui reconeguda explícitament pel centre de treball».

A més, des del col·legi consideren que la delegació de tasques s´ha de fonamentar «en la confiança i coneixement recíproc de les capacitats dels seus membres, evitant la seva universalització i/o imposició als professionals, tant a qui delega, com a qui rep la delegació».

Per això i atès que «el diagnòstic i la prescripció terapèutica són elements nuclears i essencials de les competències del metge i no d´infermeria», el conjunt de col·legis mèdics de Catalunya inclòs el de Girona demanen que es revisi la guia d´emergències, «eliminant allò que pugui significar una atribució universalitzada, o feta de manera ambigua, en l´àmbit del SEM, de les competències dels metges a infermeria».