L'advocat gironí Benet Salellas, el pastor i músic garrotxí Marc August Muntanya, l'activista de l'IADEN-Salvem l'Empordà Marta Ball-Llosera, l'historiador Toni Rico, l'exregidor d'Independents Per Salt Ramon Muñoz, l'exregidor de la CUP a Girona, Jordi Navarro, l'estudiant i activista Eloi Sánchez Vilamitjana, la biòloga Elisabet Punset o el membre de Lluita Internacionalista Miquel Blanch són els aspirants a encapçalar la llista de la CUP al Parlament a les comarques gironines. La formació inicia un procés de primàries que es tancarà amb una votació el 26 de juliol. En les darreres eleccions la CUP no va obtenir representació per Girona i el cap de llista va ser Lluc Sallelas, ara regidor a Girona i diputat provincial.

Les eleccions primàries hauran d'escollir les deu persones que encapçalaran la llista de la circumscripció de Barcelona i les cinc que encapçalaran les llistes de Girona, Lleida i Tarragona.

Són candidates a ocupar els llocs de la llista que es posen a votació aquelles persones que han estat proposades a les Assemblees Obertes de l'espai "Per la ruptura" i que han acceptat ser-ho. A les comarques gironines es van proposar 9 persones.

Cap candidata pot presentar-se a més d'una candidatura provincial, tot i que sí que es pot presentar a una circumscripció que no es correspongui amb el seu lloc de residència. És el cas de Benet Salellas que té residència a Sant Celoni però seria candidat per Girona en cas de ser escollit.

Les persones simpatitzants, majors de 16 anys, tenen dues opcions: inscriure's presencialment als locals habilitats per fer-ho fins al 20 de juliol; aquestes també rebran un correu electrònic amb un enllaç per votar telemàticament, o bé inscriure's a través del formulari que es troba a la pàgina web i votar, forçosament, de forma presencial el dia 26 de juliol a algun dels col·legis de la seva circumscripció electoral.

ERC diria no a Joaquim Nadal

La llista unitària a les comarques gironines -que comptarà amb el suport de CDC, ERC, ANC, Òmnium i altres entitats independentistes- comença a treballar-se, malgrat que la decisió final estarà en mans de la direcció nacional de les dues formacions signants del pacte.

El president d'ERC, David Mascort, va explicar ahir quines són les condicions per aquesta candidatura i que són gairebé un calc de la llista de Barcelona. "El número 1 i el número 2 han de ser independents", va explicar Mascort.

Les formacions proposaran tres noms que han d'estar ratificats després en l'àmbit nacional. Sobre la taula ja hi ha diferents noms, però Mascort ha assegurat que descartaria la presència d'un expolític rellevant al capdamunt de la candidatura. "Si ens proposen Joaquim Nadal, nosaltres direm que no. Com amb altres expolítics que no ens sumin vots. Tenim la sort que hi ha noms sobre la taula que poden generar consens i no ens caldrà dir que no".

Fonts de CDC van apuntar que "ara mateix s'està buscant bons noms" per sumar vots a la candidatura unitària. Entre els noms amb els quals ja es comença a especular hi ha el cantant Lluís Llach i el periodista Martí Anglada.