El Centre d'Interpretació de la Sostenibilitat Mas Roig de Llagostera ha inspirat una tesi doctoral que Pep Salas i Prat va llegir dimarts a Barcelona. La tesi, feta a l'Institut de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, planteja els reptes tecnològics, socials i econòmics de la transició de model energètic des dels combustibles fòssils als renovables. Una visió humanista de la qüestió energètica que va rebre un excel·lent cum laude, la màxima qualificació possible.

Durant la defensa de la tesi ("Complexitat tècnica i socioeconòmica del model energètic. Una aproximació biomimètica a les xarxes de transmissió d'energia i informació smart grid"), es va referenciar el Mas Roig de Llagostera i es va donar l'agraïment, entre d'altres, al doctor Sureda per la seva contribució conceptual i pràctica des del Centre d'Interpretació de la Sostenibilitat.

En concret, una part important de l'experimentació feta, així com la seva vessant més teòrica, s'han dut a terme al Mas Roig durant els darrers anys a partir de casos pràctics d'aquest petit Centre d'Investigació "per reforçar la reflexió teòrica amb la força de l'experimentació, interioritzar els fluxos d'energia i aprendre a respectar-los i aprofitar-los dins els seus límits", va manifestar el ponent.