«Lluís Llach serà el cap de llista de Junts pel Sí a Girona. Anem a totes per guanyar el Sí el 27-S». Aquests 98 caràcters publicats al compte de Twitter d'Esquerra Republicana de Catalunya, acompanyats d'una fotografia del cantautor alçant un cartell on es llegeix «Somniem» -títol del disc que el 1979 va presentar al Liceu-, van confirmar ahir al migdia que el cantautor de Verges encapçalarà la candidatura gironina de Junts pel Sí. A Barcelona, la lidera Raül Romeva i, tal com també es va saber ahir, l'economista Germà Bel ho farà a Tarragona.

L'anunci que Lluís Llach obrirà la llista per Girona es va produir el mateix dia que Raül Romeva va donar a conèixer -en una entrevista a BTV- que el líder del col·lectiu «Súmate», Eduardo Reyes, i el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra Oriol Amat ocuparien els llocs 6 i 7. Ja fa dies que se sap que el futbolista Josep Guardiola tancarà la llista barcelonina.

A falta de designar el cap de llista per Lleida, ahir ja van quedar confirmats els set primers llocs de la llista a Barcelona, formada també per les expresidentes de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Carme Forcadell, i d'"mnium, Muriel Casals; seguides dels presidents de la Generalitat, Artur Mas, i el d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras.

Predisposat

Lluís Llach ja havia deixat entreveure la seva disponibilitat a formar part de la candidatura unitària Junts pel Sí, si així se li demanava. D'altra banda, aquest dimecres, l'alcalde de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont, també va assegurar que el cantant de Verges seria un «molt bon candidat» de Junts pel Sí i que la seva incorporació seria una «gran aportació per al procés».

Tot i que el seu nom s'ha relacionat amb la candidatura des del mateix moment en què es va fer pública, ha estat aquesta setmana que l'opció de Lluís Llach ha pres força. Dilluns, el portaveu d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià -exalcalde de Palafrugell i actual diputat al Parlament-, no ho va confirmar però sí que va deixar clar que, aquesta opció, al seu partit li «agradaria molt». A l'hora d'oficialitzar la notícia ho ha fet, precisament, ERC.

Dimarts, el cantautor gironí va participar en l'obertura de les inscripcions a la Via Lliure cap a la República que, la propera Diada de l'11 de setembre, vol omplir la Meridiana de Barcelona. En aquell moment i sobre el projecte de les entitats del sobiranisme civil, CDC i ERC, Llach es va limitar a dir que «on sigui útil, hi seré» o que estava «disposat a ser rendible». La seva discreció sobre els contactes amb els promotors de Junts pel Sí va ser total i va centrar els seus esforços a remarcar que «estaré on la gent pensi que puc estar. I si no, a callar i a obeir. Jo estic molt bé a l'ANC. Predico i em trobo amb gent collonuda amb uns ulls que em meravellen i m'alimenten».

CDC i ERC, d'acord

I ja dimecres, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, es va mostrar partidari de la candidatura de Lluís Llach per al 27-S. Com a president de l'AMI, Puigdemont va afirmar que el vergelità seria un «molt bon candidat» i va ressaltar que mai ha renunciat a la seva «gironitat». El mateix dia, ja estava clar que des dels entorns de Convergència Democràtica i d'Esquerra s'assenyalava Llach com la persona més adequada per obrir la llista de Junts pel Sí a Girona.

D'altra banda, ahir ERC també va ser l'encarregada de confirmar que l'economista Germà Bel encapçalarà la candidatura de Junts pel Sí a les comarques de Tarragona. D'aquesta manera, només falta conèixer el nom del cap de llista per Lleida. Bel és catedràtic de la Universitat de Barcelona i doctor en Economia, a més de tenir experiència com a professor en diverses universitats europees i nord-americanes. L'economista forma part del Consell Assessor per a la Transició Nacional i és autor de llibres com Espanya, capital París i ha rebut el XIII Premi Catalunya d'Economia.