La secretària d'UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, ha estat designada per ERC com a cap de llista republciana el que suposarà que ocupi el número 4 de la llista de Junts pel Sí. D'aquesta forma, Bassa, que no milita al partit, passa per davant dels diputats Roger Torrent i Sergi Sabrià, que seran els següents republicans a la llista per la demarcació de Girona. La secretària general d'UGT a les comarques gironines, nascuda a Torroella, va ser fins al maig regidora d'aquesta localitat.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, i Toni Comín, de Socialisme Catalunya i Llibertat, són els noms que proposen els republicans per incorporar-se, després d'Oriol Junqueras, a la llista de Barcelona. Així ho va ratificar el Consell Nacional abans del 27è Congrés. Al capdavant de la llista que ERC planteja per Tarragona hi haurà Ferran Civit, exmembre del Secretariat de l'ANC, mentre que per Lleida liderarà la llista l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé. La proposta que fa ERC haurà d'encaixar ara amb la de CDC per confeccionar la llista.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va justificar l'aliança acordada amb CDC i diverses entitats de cara a les eleccions del 27-S per l'espai de centralitat que ocupa el seu partit i el moment històric que viu Catalunya, en el qual segons va dir, "ens ho juguem tot". En la intervenció inicial davant el 27 Congrés Nacional d'ERC, Junqueras va recordar que la diversitat de Catalunya és la que li ha permès històricament adaptar-se als canvis i ser més forta.

"Però aquesta diversitat també ens planteja reptes de com gestionar-la", va indicar, abans d'advertir que quan les forces polítiques catalanes no han estat capaces d'assolir "grans pactes" el país "ha pagat preus altíssims".

Consensos difícils

Segons el president d'ERC, la construcció dels consensos és difícil, "però ara mateix estem en un dels moments en què ha estat possible aconseguir-los" amb una aliança com la de Junts pel Sí que reflecteix "la transversalitat", si bé "són tan amics nostres els que estan com els que s'han quedat fora de forma legítima".

Això, va puntualitzar, és important, "perquè el país l'haurem de construir entre una gran majoria, no volem excloure ningú", va destacar en una clara al·lusió a forces que, com la CUP o ICV-EUiA, el -27-S concorreran en altres llistes.

Segons Junqueras, el repte immediat, de tota manera, "és guanyar el 27-S, en unes eleccions en les quals ens juguem moltes coses, i tan importants que podríem dir que ens ho juguem tot", perquè a partir d'aquestes "podem construir la república catalana".

En referir-se a la coalició pactada, va assenyalar que "no és la primera vegada que l'espai de centralitat que ocupa ERC l'obliga a assumir el repte complex d'intentar cosir la nostra societat".

"La realitat -va afirmar- ens col·loca al centre de l'escenari, que sempre és mòbil perquè va canviant", i això comporta fer l'esforç d'"entendre'ns amb gent diversa, el que ens obliga a estendre mans, i planteja reptes complexos".

Junqueras va admetre que "no estar al centre de l'escenari a vegades és més confortable, permet adoptar posicions més diàfanes, i és normal que alguns vulguin refugiar-se en aquesta comoditat".

No obstant això, va puntualitzar, "quan nosaltres no hem aconseguit construir espais comuns, el país ha sortit clarament perdent i això ho diem sabent que tenim darrere nostre més història que ningú, ja que som el partit més antic".