Jacques Cousteau, amb els reportatges que Televisió Espanyola va emetre als anys 70, va ser clau en la passió de Raül Romeva pel món submarí i, si s'aplica la teoria dels sis graus de separació, es podria dir que l'oceanògraf francès va influir en la relació del cap de llista de Junts pel sí amb la Costa Brava. I d'una manera especial amb Begur, però també amb l'Escala, les Illes Medes i els paisatges empordanesos.

Ell mateix explica en el seu bloc, Periskopia.cat, que quan era un nen -Romeva va néixer el 1971 a Madrid- no es perdia cap programa de Cousteau i volia ser capità de barco. Aquesta fita no l'ha complerta, però sí que ha mantingut l'estima i la defensa de "les belleses i misteris" del mar que va aprendre d'aquells reportatges. Aquesta premissa, afirma en el mateix bloc, "ha estat una constant de la meva vida. I encara ho és". D'això en dóna fe el seu amic Jordi Atienza, begurenc i responsable de l'International Diving Center de l'Escala, on Raül Romeva ha fet diversos cursos de submarinisme.

Begur -on els sogres de Raül Romeva tenen una casa i, des del 2000, hi passa part de les vacances d'estiu amb la família-, el mar i la política són els punts de connexió entre Romeva i Atienza, que va ser regidor de l'Ajuntament de Begur per ICV (2007-2011), un partit que ha deixat per motius similars als del seu amic. El 2 de març, Raül Romeva va fer públic que deixava la militància a ICV perquè, a diferència del seu antic partit, desitja una Catalunya sobirana i independent d'Espanya.

Més enllà d'aquest posicionament i de diverses col·laboracions entre els llavors regidor i eurodiputat, relacionades amb direc?trius europees o amb la legislació de busseig, la costa empordanesa és l'escenari comú per a Raül Romeva i Jordi Atienza. Aquest últim destaca que "la passió pel submarinisme" de l'ara candidat al 27 de setembre "l'ha portat a fer cursos avançats fins al de monitor (Divemaster PADI), que va realitzar amb mi fa alguns anys". El begurenc assegura que Romeva "gaudeix les activitats marines que realitza i les expressa de manera que et contagia la seva passió. És meravellós i hipnòtic", remarca.

A finals de juny, Raül Romeva va nedar nou quilòmetres a la marató de natació a mar obert Marnató, que es duu a terme en diferents municipis de la Costa Brava i, ara, s'està preparant per fer la travessa de les Illes Medes a les Formigues. El novembre de 2014, va participar en el Memorial Àlex Lorente -aquest biòleg va morir mentre bussejava, l'agost del 2012- i va nedar la distància que separa l'Estartit de les Medes.

Però la passió pel mar no és l'única raó que porta Raül Romeva a terres gironines, ja que també ho ha fet amb motiu de la presentació dels seus llibres. L'última vegada va ser l'octubre de l'any passat, quan va presentar el seu darrer títol, Som una nació europea, a la Llibreria 22.