AVerges, el poble on va néixer Lluís Llach, la notícia que encaçalarà la llista unitària Junts pel Sí a Girona, no ha sorprès els veïns, independentistes la majoria i amb un govern municipal de la CUP. Elogien la defensa que ha fet sempre per la cultura catalana i valoren positivament la seva popularitat. Ara bé, a l'hora d'opinar, entre els que tenen o han tingut un tracte més proper hi ha més divisions i entusiasme. La majoria senten estima per un home que va marxar del poble de petit però sempre s'ha sentit de Verges, mentre d'altres creuen que va a la seva i que aviat se'n cansarà.

El pare de Lluís Llach era el metge del poble i la mare una mestra de Porrera. Hi residí de petit i ara hi continua vinculat amb activitats com la processó, tot i que viu a Parlavà. "Ves a la plaça i veuràs si en trobaràs d'admiradors". Ho deia ahir una de les moltes veïnes que prefereixen l'anonimat. Assegura que "encara no en tinc cap actitud formada" però no se la veia massa entusiasmada. Tampoc ho estava un vell com?pany d'escola. Creu que llavors, de petit, era de la classe benestant i avui ho continua essent. "Ho ha tingut tot sempre fàcil", deia un veí, i "te'l trobes pel carrer i ni et saluda". L'Antonio Aguilera tem que acabi fent el paper sense implicar-se més enllà. "Si jo sabés que es queda, mira, però crec que farà el paper i maxarà", manifestava. En canvi, la Pili Cortada, resumia en poques paraules, "suport incondicional", "sempre".

La Teresa Madrenas ho veu des de més distància i com la majoria valora el paper que tindrà i creu que ajudarà el procés sobiranista. A casa seva, el marit no és independista i ella sí. A la Maria Camós li fa il·lusió perquè ha estat una persona que sempre ha ajudat si se li ha demanat, vinculada al poble i sempre independentista. La Gala Gubieva fa 12 anys que va arribar de Rússia i en un català gairebé perfecte pensa que és una persona estimada que ajudarà el procés.

El seu tarannà independentista és el que valoren, sobretot, altres dels veïns a qui l'arrelament de Llach a Verges no és l'important. A Fernando Cruz no l'importa massa el procés independentista però creu que serà un bon candidat. Mayte Planesas va més enllà i constata que "és una persona que sempre ha estat molt coherent" i assegura que" hi ha gent que hi havia de ser, i ell n'era un". El mateix diu Lluís Felip que afegeix, "no perquè sigui d'aquí, sinó perquè és una persona important" i com bona part dels que esperen veure una Catalunya independent esperen que ajudi a aconseguir-ho.