L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha alertat dels riscos de consumir un cremagreixos anomenat Pura Alegria pels efectes secundaris, pels quals una persona de Girona ha hagut de rebre assistència mèdica. Salut Pública té constància que diversos consumidors gironins han adquirit, presumiblement a través d'internet, aquest complement alimentari que està distribuït per l'empresa mexicana Herion.MX.

El Centre de Farmacovigilància de Catalunya ha informat Salut Pública d'un cas a la regió sanitària de Girona. La persona afectada presentava efectes adversos relacionats amb el consum d'aquest producte i va haver de ser atesa en un centre sanitari amb simptomatologia neurològica. Segons fonts del Departament de Salut, després de les proves pertinents, va poder ser donada d'alta.

La composició i la finalitat de Pura Alegria són molt similars a les de Thermatrim, un producte d'origen mexicà per perdre pes que ja va ser motiu d'alerta a principis d'aquest any per produir efectes tòxics. També es comercialitzava de manera irregular: els afectats l'havien comprat a la xarxa o a un assessor dietètic, que al seu torn també l'hauria aconseguit a internet. Cinc persones que havien consumit Thermatrim van haver de ser ateses al centre d'atenció primària de Roses al febrer perquè presentaven hipertensió i un excés de sudoració. Des d'aquell episodi, diu Salut Pública, no hi havia constància de cap nou cas.

El director regional de l'Agència de Salut Pública a Girona, Lluís Picart, assegura que els dos productes són «gairebé idèntics», amb la mateixa composició, origen i sistema de distribució, i per això sospiten que podria tractar-se del mateix producte amb alguna petita variació.

Pel que fa als efectes, Picart explica que la composició del Thermatrim incloïa herbes diürètiques i amb un efecte excitant similar a la cafeïna, que produïa pèrdua de líquids, desmais i canvis de tensió. «També hi vam trobar algun component tòxic que podria estar relacionat amb la simptomatologia neurològica», detalla.

La comercialització d'aquest producte no ha estat notificada a les autoritats competents, tal com obliga la legislació de complements alimentaris i per tant, no està permesa, explica el director regional de Salut Pública a Girona.

Per tal d'evitar riscos per a la salut, l'Agència de Salut Pública recomana evitar el consum d'aquest producte. A més, recorda als consumidors la importància d'adquirir els aliments i, en especial, els complements alimentaris per les vies de comercialització legalment establertes i amb totes les garanties.