El president de l'associació Mifas, Albert Carbonell, lamenta la impossibilitat d'ampliar el nombre de places en residències i que, per aquest fet, "molta gent es veu abocada a quedar-se a casa sense una bona cura personal". El màxim responsable de l'associació, dedicada a l'atenció de persones amb discapacitat física de les comarques de Girona, denuncia aquesta mancança en la memòria d'activitats de Mifas corresponent a 2014 i que l'entitat acaba de publicar.

La queixa de Carbonell obre el document i, a més de denunciar que "la crisi social i econòmica ha seguit colpejant amb duresa a les persones amb més vulnerabilitat", explica que la manca de places assistencials afecta "persones que necessiten l'ajuda d'un tercer, però que no poden accedir al recurs adient". Alhora, el president demana a les administracions públiques que comprenguin "el valor afegit" d'entitats com Mifas per -segons remarca- "totes les demandes que canalitzem i a totes les persones que atenem". L'0rganització gestiona una residència assistida al barri de Sant Narcís, amb 40 places per a persones de 18 a 65 anys; durant el 2014, hi van passar 63 persones.

En l'actual context de crisi, la feina és una de les prioritats de l'associació -encara que el seu Servei d'Integració Laboral funciona des del 1994. L'últim any, Mifas ha aconseguit treball per a 434 discapacitats: 231 a l'empresa ordinària i 203 en els centres especials de l'entitat.

Mifas també gestiona una borsa laboral, que ara mateix té 1.508 inscrits; xifra que ha crescut un 11,30% en un any. Aquest fet consolida un augment que és una conseqüència directa de la crisi econòmica. Del miler i mig d'usuaris de la borsa, Mifas n'ha pogut atendre poc més de la meitat: 783, en concret; 418 dels quals ho ha fet a través d'un programa propi que finança exclusivament l'entitat -el Portal de la feina- i els 365 restants mitjançant programes subvencionats.

A aquestes persones, se n'hi afegeixen 433 que el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha derivat a Mifas, dintre de dos programes del Departament d'Empresa i Ocupació per a persones sense discapacitat física.

I encara relacionat amb l'objectiu de facilitar la inserció laboral del col·lectiu que representa, l'associació fa de mitjancera amb empreses. D'aquesta manera, el 2014 Mifas va captar 513 llocs de feina de 163 empreses que els van fer ofertes.

La formació completa aquesta línia de treball, amb cursos a Girona, Vilafant, Olot i Blanes en els quals han participat 257 persones.