Ensurt a les Gavarres. Un incendi forestal a la muntanya dels Àngels va cremar 1,6 hectàrees situades en terme municipal de Quart. Els veïns de Girona i la rodalia van posar el crit al cel en veure una gran columna de fum que cremava el massís de les Gavarres.

La ràpida actuació dels Bombers i els voluntaris d'Adf (Associació de Defensa Forestal) van evitar que les flames es dispersessin per tot el massís i per tant, s'hagués de lamentar un incendi de grans dimensions.

I és que molts gironins encara tenen a la memòria les hores d'incertesa que es van viure fa 16 dies en cremar la part alta de la muntanya de les Pedreres i que fins i tot va afectar habitatges, dos d'ells van cremar totalment al peu del Pirulí de Girona. Els missatges per les xarxes socials sobre l'incendi no van parar en tota l'estona que va estar actiu i a Twitter es podien llegir molts missatges on veïns de la zona deien «altre cop foc a les Gavarres, com cada any» o també d'agraïment cap als cossos d'extinció d'incendis, on es donava les gràcies per evitar que el massís cremés.

L'incendi d'ahir es va originar al voltant de tres quarts de tres de la tarda a l'alçada del punt quilomètric número dos de la carretera GIV-6703, en terme de Quart. El foc va iniciar-se en un marge de la carretera proper a la zona de Can Mascort i les flames es va anar escampant per la muntanya.

A causa de la proximitat amb la carretera, els Mossos d'Esquadra van tallar els accessos al santuari dels Àngels.

Per tant, no es permetia circular a vehicles que venien per la carretera que porta als Àngels des de la Creueta i també els que procedien des de Madremanya. Al voltant de les sis de la tarda, aquesta via ja es va reobrir mentre que l'altra va continuar tallada encara durant unes hores. Tot i això, no es va haver de desallotjar cap veí de la zona ni tampoc confinar-ne ja que l'àrea afectada pel foc era tota de massa forestal.

Per poder sufocar les flames ràpidament es van desplaçar fins a la zona dels Àngels un total de 12 dotacions terrestres i cinc mitjans aeris dels Bombers. També es van activar diversos efectius de voluntaris d'Adf (Associació de Defensa Forestal). Sortosament, la situació meteorològica no es va agreujar i sortosament, el vent no es va girar i les flames no van avançar amb una forta intensitat.

Gràcies a això, els Bombers van poder donar per estabilitzat l'incendi al voltant de les quatre de la tarda. Amb tot, però, a la zona hi van quedar treballant nou dotacions terrestres que durant la tarda van estar rematant els punts on encara hi havia indicis que revifessin les flames. I és que segons fonts dels Bombers, en aquesta àrea de les Gavarres es van trobar que hi havia moltes soques d'arbres pel terreny i el sòl encara estava molt calent per donar-lo per controlat tan aviat.

Durant el vespre hi van seguir treballant diversos vehicles dels Bombers a la zona afectada, on també s'hi van desplaçar els Agents Rurals, que van anar a buscar ràpidament el punt on va començar l'incendi per iniciar la investigació.

La causa de l'incendi està per determinar però ahir, els Agents Rurals ja donaven per descartada la intencionalitat. De fet, segons fonts del cos, en el punt on van començar les flames no s'hi havia trobat cap tipus d'indici que pogués assenyalar clarament la causa. En aquest marge de la carretera que porta a Els Àngels des de la Creueta no s'hi va trobar cap tipus de resta ni tampoc hi passa cap línia elèctrica que pogués haver produït algun tipus de guspira. Una de les hipòtesis amb què es treballa és que la causa sigui un fenomen natural. I és que la setmana passada hi va haver tempestes a la província de Girona i van anar acompanyades d'una forta càrrega elèctrica. Per tant, no es descarta que un llamp pugui ser el fenomen que hagi desencadenat l'incendi que va cremar ahir 1,6 hectàrees. Amb tot però, els Agents Rurals es desplaçaran de nou avui a la zona de l'incendi per acabar d'aclararir-ne la causa.

359 Ha de Gavarres, el 2014

L'últim gran incendi forestal que va afectar els massís de les Gavarres va ser el 16 de març del 2014. Va afectar els municipis de Vall-llobrega, Calonge i Palamós. El foc va arribar a arrasar 359 hectàrees del massís de les Gavarres que també transcórrer per la zona del Baix Empordà. En aquest cas els Bombers van tardar un dia i mig per donar per controlat l'incendi que es va declarar a prop d'un mas de Calonge i que va fer desplegar vuit mitjans aeris i 54 dotacions terrestres dels Bombers a més de voluntaris de les Adf de la zona. L'incendi es va originar per una negligència en una crema de matolls mal apagada. Va ser un dels focs més destacats del 2014.

Les Gavarres també van estar a punt de tornar a cremar el 15 de maig del mateix 2014 quan es va declarar un incendi a Madremanya, gairebé a tocar del massís. En aquest cas les flames van afectar 10 hectàrees i van obligar a desallotjar una masia de Millars.