L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya avalua la cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) després del despreniment de la setmana passada. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha afirmat que després de l'ensurt va parlar amb l'alcalde de Castellfollit, Miquel Reverter, i que el Govern està al costat de l'ajuntament per adoptar les mesures que calguin. Vila, però, diu que aquestes mesures encara no es poden definir fins que la diagnosi estiguin enllestida. "S'ha de veure si són temes que podem corregir o dels hem d'aprendre a conviure-hi", ha afegit Vila que recorda que no és el primer despreniment que posa en alerta la població.

L'1 d'agost, un nou despreniment a la cinglera de Castellfollit de la Roca va posar en alerta tant veïns com ajuntament. No va causar ferits ni es van haver de desallotjar veïns, però sí que desperta certa preocupació perquè la cinglera basàltica és el fonament de tot el poble.

L'alcalde, Miquel Reverter, ja ha demanat ajuda a les administracions per mantenir el bon estat de la cinglera. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha recollit el guant i assegura que l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ja ha iniciat els treballs per fer una diagnosi sobre què ha passat en els darrers mesos a la cinglera. Amb aquest estudi a la mà, afegeix Vila, podran sorgir mesures per intentar evitar més ensurts.

Tot i això, Vila recorda que hi ha una part dels riscos que potser es poden minimitzar però afegeix que n'hi ha alguna "amb els que cal aprendre a conviure-hi" perquè són inevitables per la orografia de la zona.

A banda de la diagnosi geològica, Vila ha explicat que també ha donat instruccions a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) perquè avaluï l'estat de la zona on hi va haver el despreniment. "Una cosa són quines patologies poden haver-hi al municipi per l'evolució geològica de la cinglera i una altra cosa és fins a quin punt estava tot net i veure qui n'ha de ser el responsable", ha conclòs.

El despreniment de la setmana passada va ser a la zona del Turonell. Els despreniments de part de la cinglera basàltica de banda i banda de Castellfollit de la Roca - tant el sector que dóna el riu Fluvià com a la ribera del Turonell- són relativament habituals després d'episodis de pluja intensa com la que es va produir aquell dia.