El dimecres havia de ser el dia en què la Generalitat abonés la suma que hi havia pendent pels medicaments dispensats pels farmacèutics de Girona, una acció que finalment no es va dur a terme. Les farmàcies gironines tornen a sumar doncs impagaments per part de l´Administració, igual que va passar ja el mes anterior quan es va donar absolutament la mateixa situació.

Els números no paren de créixer a l´alça. La factura de maig a Girona equival a 9,8 milions d´euros, i la del juny és encara superior, amb una xifra que s´eleva als 10 milions d´euros. El total, doncs, a data de 5 d´agost, puja a un deute de 19,8 milions d´euros que s´haurien d´haver abonat però que de moment no s´ha fet.

En el conjunt de Catalunya la situació és exactament la mateixa i la xifra ha anat augmentant progressivament amb els mesos. La Generalitat havia de pagar aquest mes d´agost els 115 milions d´euros corresponents a la factura dels medicaments dispensats al juny a més de 3.000 farmàcies de Catalunya. Donat que aquesta factura se suma a la que tenia pendent pels medicaments dispensats al maig (valorada en 112 milions d´euros), que s´hauria d´haver fet efectiva el passat 5 de juliol, l´Administració acumula amb els farmacèutics catalans un deute de dos mesos que ascendeix a més de 220 milions d´euros.

Aquesta situació porta a afirmar que actualment l´Administració està pagant amb una mitjana de 55 dies de retard respecte al dia de pagament que marca el Concert, per tant, tres mesos després que els farmacèutics hagin dispensat els medicaments.

Davant aquesta situació, els representants dels farmacèutics han expressat el seu malestar i han reclamat que s´acabi amb els endarreriments que pateixen des de ja fa quatre anys, quan van començar a acumular deutes el 2011. Han volgut recordar que l´obligació de l´Administració és vetllar per una correcta gestió i en reiterades ocasions s´ha fet una crida perquè s´acabin aquest tipus d´endarreriments que duren des de fa massa temps, ja que haurien de ser una prioritat, de la mateixa manera que ho són per al pacient.