El telèfon d'emergències 112 ha rebut entre les tres i les vuit de la tarda d'aquest dissabte 166 trucades per les tempestes. Les poblacions més afectades han estat Blanes i Santa Coloma de Farners (Selva), on s'han inundat plantes baixes, pàrquings, locals comercials i carrers i s'han arribat a registrar 48,9 litres per metre quadrat en trenta minuts.

A més, la força de l'aigua ha arrossegat contenidors d'escombraries i mobiliari urbà. Els Bombers de la Generalitat han atès més d'un centenar d'avisos relacionats amb l'episodi de pluges, sobretot de les comarques de Girona (70), del Maresme i del Vallès Occidental. Protecció Civil manté l'Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions, l'Inuncat, per la previsió de fortes tempestes durant les pròximes hores.

Aquesta situació i les previsions de pluges abundants en les pròximes hores ha portat a la Generalitat a mantenir l'alerta del pla especial d'emergències per inundacions Inuncat, segons ha confirmat Protecció Civil en un comunicat. En concret, les precipitacions afectaran al centre i la meitat est de Catalunya, el litoral i el prelitoral de Barcelona i Tarragona.

Segon dia de pluges

Girona va registrar ahir forts aiguats a la tarda que en menys de dues hores van arribar a deixar 160 litres per metre quadrat a Breda -segons dades de TV3-, que van inutilitzar les vies del tren i els accessos a la població per sota dels ponts i van deixar completament inundats baixos, garatges -especialment al barri del cementiri- i l'escola bressol.

Fins a nou dotacions de bombers es van haver de mobilitzar per treure aigua. La sala de comandament dels bombers va rebre 103 avisos per pluja entre les quatre de la tarda i les vuit del vespre, principalment a la Selva, amb 24 sortides. De fet, aquesta comarca va ser la més afectada.

Però Breda no és l'única població que va patir els estralls de l'aigua. A Blanes, tot i que el xàfec va ser menys intens -55 litres- el col·lapse que va ocasionar va ser especialment notori a la zona del polígon, que va quedar completament empantanegada.

Protecció Civil va haver d'activar el pla especial d'emergències per inundacions. El Servei Meteorològic de Catalunya va registrar xàfecs intensos a Vilobí d'Onyar -54 litres que pràcticament van caure entre dos quarts de quatre i les cinc de la tarda-, Santa Coloma de Farners (30 litres -dels quals 23 van caure entre 2/4 de 5 i les 5 de la tarda) o la Bisbal (27,4 litres).

El telèfon d'emergències 112 va rebre 128 trucades per pluja, la major part entre dos quarts de sis i les sis de la tarda i concentrades especialment a la comarca de la Selva. Els bombers van haver d'atendre 87 avisos relacionats amb la pluja, 54 dels quals corresponien a la regió d'emergències de Girona.

Les previsions del Servei Meteorològic és que les pluges persisteixin aquest matí a les comarques del litoral i afectin especialment el quadrant nord-est de Catalunya al llarg de la tarda.