Els Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal ?adscrits a la Unitat Central de Consum han detingut a Castelló d'Empúries una dona que distribuïa el cremagreixos Pura Alegria i que ha afectat almenys set persones i els ha causat problemes neurològics. A més, els agents han comissat 4.000 comprimits del producte que es venia al mercat negre. Tot i la detenció de la veïna de Castelló, la investigació continua oberta per detectar si hi ha altres distribuïdors.

El cremagreixos és un complement alimentari anomenat Thermatrim que procedia de Mèxic i que, segons la publicitat que es fa a internet, es tractaria d'un producte natural que serveix per aprimar-se. Ara bé, segons les anàlisis de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) aquest producte conté un pesticida tòxic que, per ingestió, pot provocar des de suors i hipertensió fins a afectacions neurològiques com ara la neuropatia anomenada Síndrome de Guillain Barre.

La investigació es va iniciar a principis de juny quan l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va posar en coneixement dels Mossos d'Esquadra que a la zona de Girona s'havien detectat diverses persones amb suors, hipertensió i afectacions neurològiques. Això es va produir el febrer on cinc persones que havien consumit Thermatrim van haver de ser ateses al centre d'atenció primària de Roses.

Tots els casos coincidien en un aspecte: havien consumit un complement alimentari il·legal. L'anàlisi d'una mostra del producte va demostrar que hi havia presència d'un pesticida tòxic per ingestió.

A partir d'aquests primers casos, la Unitat Central de Consum va iniciar una investigació i van comprovar que el producte que havien pres els afectats és il·legal, tant a l'Estat espanyol com a Mèxic, país d'on procedien els comprimits distribuïts a la zona de Girona.

Per evitar els controls, els distribuïdors havien canviat el nom comercial del producte que ara es coneix com Herion-Pura Alegria. Tot i això, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ja va alertar dels riscos d'aquest producte el passat 27 de juliol.

La investigació també va permetre esbrinar que la venda d'aquest complement alimentari tòxic es fa des de Mèxic mitjançant diverses pàgines web que ofereixen descomptes per comandes relativament petites, fet que facilita l'aparició de distribuïdors locals clandestins que poden fer publicitat a les seves zones i vendre pel seu compte al destinatari final.

Les gestions d'investigació van portar la policia fins a l'Alt Empordà, a la mateixa zona on s'havien notificat les primeres intoxicacions. Allà, els investigadors van localitzar el punt de distribució del producte alimentari i van detenir la responsable del punt de venda.

Es tracta d'una dona, de 46 anys, de nacionalitat espanyola i veïna de Castelló d'Empúries. La dona va quedar imputada com a presumpte autora d'un delicte contra la salut pública en l'àmbit de la seguretat alimentària

A més, els agents van intervenir 67 pots que contenien 60 comprimits cadascun. Amb la detenció d'aquesta dona, s'ha donat per desarticulat el punt de distribució de l'Alt Empordà.

Fins al moment, es té constància de set casos de persones a Catalunya que haurien consumit aquest producte i que han estat diagnosticades per afectacions neurològiques. Entre les víctimes, hi ha dos menors. La investigació policial continua oberta.