El cargol poma és un mol·lusc exòtic d'aigua dolça que procedeix d'Amèrica del sud i per allà on passa es converteix en una plaga. Li agraden els arrossars i és que allà tenen tot el menjar que volen i fan postes de molts cargols. Així doncs, creixen sense aturador.

Es dóna el cas que és una espècie exòtica que està fent es?tralls al sud de l'Àsia i a Austràlia. A Catalunya fins dijous només se n'havien trobat al delta de l'Ebre al juny de l'any 2009 i també s'ha convertit en plaga. I, de fet, era l'únic lloc d'Europa on havien arribat.

Segons fonts consultades, el cargol poma localitzat ara al Baix Empordà és una espècie exòtica provinent de l'Ebre. Com tots els mol·luscs d'aquest tipus, no té depredadors que li devorin els ous i, per tant, quan neixen, són molts exemplars i creixen amb molt poc temps. I és que en una posta hi pot haver fins a 800 exemplars. Una de les poques solucions quan ja hi ha la plaga estesa, segons els experts, és la dessecació dels camps. I és que amb això es busca que l'animal mori per la manca d'aliment i el canvi del seu medi natural. A més, els ous que ponsen aquests cargols, de color fúcsia, queden a la vista.

Tot i ser difícil d'eradicar, fa poc que a la zona del delta de l'Ebre s'ha constatat que alguns ocells salvatges, com el capó reial, se'ls mengen. Un fet que almenys fa que hi hagi menys exemplars.

L'aparició dels exemplars en el camp de Palau-sator pot fer canviar les polítiques agràries, ja que això pot succeir altra vegada en qualsevol punt i experts apunten que caldrà estendre els protocols del delta de l'Ebre arreu de Catalunya.