Superat un dels juliols més caloros que es recorden toca fer balanç i veure que casualment contrasta amb el de l'any passat, que va esdevenir un dels més plujosos que s'han donat. Parlant exclusivament de temperatures del mes de juliol, la màxima registrada a Girona aquest any va ser de 41,2º el dia 5, mentre que la màxima de ?l'any anterior es va donar el dia 17 del mateix mes amb una xifra de 33,6º, gairebé 8 graus per sota.

En el cas de la costa l'efecte s'ha repetit de manera molt semblant. Agafant una ciutat costanera com és el cas de Roses, les màximes també van seguir el mateix patró que a la capital gironina. Una màxima de 38,2º el dia 6 de juliol del 2015 contrastant amb els 33,2º que es van registar l'any passat el dia 17 a la localitat empordanesa, exactament 5 graus de menys.

Pel que fa a la resta de dies, a Girona ciutat també s'ha notat una gran diferència tèrmica entre un any i l'altre. Sobretot pel que fa a la primera quinzena mensual, les onades de calor van mostrar diferències que anaven dels 20 (2014) als 40 graus (2015). De cara a la segona quinzena rondaven la trentena la majoria de dies. En el cas de Roses, a causa de la situació geogràfica i al fet que el mar suavitza les temperatures, la diferència ha estat menor, però tot i així ni aquest any s'ha baixat per sota de 20º, ni l'any passat van pujar els termòmetres per sobre de 35º com enguany.

Cal recordar que durant el juliol del 2015 s'han viscut dues onades de calor molt prolongades, les quals han deixat màximes per sobre dels 40º en alguns municipis gironins i un nombre elevat de nits tropicals distribuïdes durant els 30 dies. Segons el meteoròleg Gerard Taulé, el juliol del 2015 ha aconseguit un altre rècord d'episodis de nits tropicals. Ha estat el segon mes amb més nits tropicals de la sèrie de Girona-Séquia i també de l'estació meteorològica de Girona-Pare Coll: amb nombre total de 25.

Abundància pluviomètrica

Així el balanç fet enguany evidencia que un any no ha tingut res a veure amb l'altre. El juliol del 2014 també va ser molt poc usual, però no pas per les temperatures sinó més aviat per l'abundància de pluges. Les dades de precipitacions de l'any passat van determinar que la comarca que més precipitacions va registrar al juliol va ser la del Baix Empordà, concretament Verges, que liderava el rànquing gironí amb 168 litres per metre quadrat acumulats durant tot el mes. Un fet que es va considerar com una anomalia, ja que no és una comarca que habitualment comptabilitzi tanta precipitació. El següent municipi va ser Sant Pau (la Garrotxa) amb una xifra de 147 litres. Una altra població de la Costa Brava on es va registrar més aigua va ser Torroella de Montgrí. Durant el juliol del 2014 va acumular 137 litres. Va ser una xifra rècord de precipitació històrica, ja que, segons els registres de la població, no s'havia vist una xifra semblant des de l'any 1977 quan van caure 102 litres per metre quadrat. Les hores de sol del juliol del 2014 no van ser massa. Un total de 297 hores que van fer que els termòmetres no pugessin massa i les temperatures fossin més aviat baixes per ser estiu. La causa dels temporals registrats es va atribuir a la influència del fenomen climàtic El Niño. El meteoròleg gironí Taulé va afirmar que era un fenomen que sol afectar les aigües del Pacífic i que va ser el causant de la inestabilitat temporal.

Malgrat tot, es pot considerar que ni les altes temperatures del juliol d'aquest any ni les abundants precipitacions del passat s'engloben dins els paràmetres normals.