Santa Coloma de Farners es recuperava lentament ahir al matí de l'aiguat de dissabte. Els carrers del centre encara humits a les 12 del migdia, les reixes de clavegueram plenes de pinassa, sorra i fulles, la sorra enmig dels carrers i el rastre de l'aigua marcat en algunes parets indicaven que la pluja del dia anterior no havien estat quatre gotes.

I és que la capital de la comarca de la Selva va recollir dissabte 106,9 litres d'aigua en tan sols un dia, concentrats sobretot entre les dues i les quatre de la tarda. Una xifra gens típica del mes d'agost, segons l'observador meteorològic del municipi, Pere Serra, que assegurava que "en tot el mes d'agost no se solen superar els 100 litres".

La mitjana anual de litres al municipi és de 833, i fins dissabte n'havien registrat uns 400. "Aiguats com els d'ahir són típics de la tardor, no de l'estiu", afirmava Serra.

Típics o no, l'abundància d'aigua i sobretot la concentració en un període de poc més de dues hores va provocar inundacions de fins a mig metre d'aigua en alguns baixos i garatges d'habitatges, així com afectacions en alguns establiments de la ciutat.

Un dels restaurants afectats va ser la Masia Gallart, a qui els va enganxar el ruixat en ple servei i els va deixar sense subministrament elèctric. La propietària de l'establiment assegurava que l'aigua els arribava a mitja cama, "a la cuina tenien aigua fins als turmells i tota la sala estava plena d'aigua. Vam avisar els clients que canviessin els cotxes de lloc perquè s'estaven inundant i per sort, tot i el caos, tothom va reaccionar molt bé". Els bombers van haver d'acudir al restaurant amb una cuba per treure l'aigua, "nosaltres no podíem fer res, cada cop que passava un cotxe pel carrer entrava més aigua, els desaigües en comptes d'absorbir, escopien l'aigua", afirmava la propietària, alhora que deia que havia plogut "com mai abans".

Al centre del municipi, a la plaça Farners, els propietaris del Bar Sant Martí afirmaven que havia plogut molt però que a ells no els havia afectat, ja que "aquesta zona queda elevada. Només hi havia una mica de sorra de la plaça al carrer, però ja està".

Els que van patir més les conseqüències van ser els veïns i establiments del carrer Castanyet i Salvador Espriu i del passeig de la Nòria i de Sant Salvador, carrers que estan situats a la part baixa del poble i per on l'aigua baixava com si fossin afluents de la Riera de Santa Coloma. El pendent dels carrers, la brossa que arrossegava l'aigua i que va tapar el clavegueram i altres elements arquitectònics i urbanístics dels carrers que impedien el curs normal de l'aigua van provocar la inundació de diverses cases particulars en aquesta zona. La majoria de veïns es van passar el matí netejant i assecant els garatges. Els més perjudicats feien inventari de tot el material i electrodomèstics, principalment assecadores i rentadores, que se'ls havien espatllat, per passar-lo a l'assegurança.