Les fortes calors i les pluges intenses i concentrades durant les darreres setmanes han causat nombroses esllavissades a la xarxa de camins del municipi. Santi Reixach (alcalde de la Vall de Bianya per CiU) ha enumerat que l'aigua va enfonsar el camí de can Porxes (al costat de la carretera d'Olot), va malmetre el camí a la Vall del Bac pel Joncars, i va ensorrar una paret a la via romana del Capsacosta, a l'alçada de can Bertranet i de la Pineda. Davant de tants desperfectes, Reixach ha indicat que l'Ajuntament ha decidit fer un informe que compti els desperfectes produïts pels fenòmens meteorològics i enviar-lo a la Diputació de Girona. «Perquè de moment els assumeix l'Ajuntament -ha explicat-, però ens cal demanar ajuda»

En aquest sentit, ha explicat que «les fortes calors fan esquerdes al subsòl i als marges». Segons ell, les obertures produïdes per les altes temperatures són envaïdes per l'aigua de les fortes pluges. «El resultat -explica Reixach- és que l'aigua corre i xopa els marges i el subsòl de manera que s'ensorren les parets del costat dels camins i s'enfonsen els paviments». Sobre aquest fenomen, Reixach ha precisat: «Com que la Vall de Bianya és un municipi amb una extensa xarxa de camins públics, hem de fer moltes reparacions».

En tant que exemple, Reixach ha recordat que un dels objectius de l'Ajuntament en el passat mandat va ser pavimentar el camí del Joncars a la Vall del Bac. Es tracta de la ruta mes curta cap a un veïnat, on segons Reixach viuen unes set famílies.

Fa uns anys, l'Ajuntament, amb el suport de la Generalitat, es va gastar 90.000 € en fer possible el trànsit de turismes pel Joncars i evitar l'alternativa d'anar a la Vall del Bac per Sant Pau de Segúries o des de Montagut i Oix (a uns 20 quilòmetres) i fora del terme municipal. Per fer-ho van haver de posar ciment a molts trams d'una pista amb forts desnivells i voltada de bosc.

«Ara -ha explicat Reixach-, les pluges han tornat a fer intransitable pel turismes el pas dels Joncars; només s'hi pot anar amb tot terrenys». Tot i això -segons Reixach-, reparar el pas del Joncars està considerat una prioritat per a l'Ajuntament i el tornaran a fer viable als turismes.

Un altre cas és el de la via romana. Està considerada com un gran valor patrimonial que va ser recuperat gràcies a l'1% Cultural dels túnels de Collabós (1992). Ara, la pluja els enfonsa els murs testimonis de la romanització.