L'excap d'urgències de l'hospital Santa Caterina de Salt, Josep Costa Montal, ha canviat les lliteres de la infermeria per les de la presó. El passat 10 d'agost va entrar al centre penitenciari de Quatre Camins per complir la condemna de vuit anys de reclusió que li va imposar la secció tercera de l'Audiència Provincial de Girona per haver abusat sexualment de cinc pacients a les quals va assistir a l'hospital i als ambulatoris de la Cellera de Ter i Anglès entre el 3 d'octubre de 2008 i el 16 de desembre de 2009.

Durant el judici celebrat el novembre de 2014, el facultatiu va tractar d'exculpar-se indicant que les denúncies presentades per les cinc pacients obeïen a un complot ordit per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) per les desavinences que mantenia amb la gerència de l'hospital quan el van rellevar del càrrec. Una història que el tribunal va considerar «absolutament inversemblant i òrfena de qualsevol tipus de suport probatori» perquè és «obvi» que aquestes suposades desavinences «mai podrien donar lloc o propiciar» que cinc pacients denunciessin uns fets d'aquesta envergadura i passessin per un «procés judicial summament desagradable» convencent «amics, sogres i marits» perquè declaressin en fals.

El testimoni de les pacients va ser unànime en descriure les conductes impròpies d'un ginecòleg i el tribunal no va perdre de vista que totes les agredides tenien entre quaranta i cinquanta anys, que sabien com havia de ser una exploració ginecològica i, per tant, sabien distingir-la perfectament d'un intent de masturbació.

Els relats

Magrejos als pits, insults, comentaris obscens i intents de masturbació era el tracte que dispensava el metge a les cinc pacients que el van denunciar. La primera a declarar durant el judici va explicar com després d'agafar-li el pit i receptar-li un antiinflamatori que no necessitava per al mal d'ossos li va comentar que «en aquest estat no podem follar» i que en uns dies tenia previst passar per casa seva.

Una altra de les víctimes va declarar com a l'ambulatori de la Cellera de Ter el doctor li va introduir els dits a la vagina fins arribar a tocar-li el clítoris, mentre li preguntava qüestions de conducta sexual.

La tercera testimoni va declarar com el metge va tocar-li els pits quan ella havia anat a urgències per una fissura al coxis i, en recriminar-li-ho, la va començar a insultar per acabar posant-li les mans per dins els texans.

La sensació d'humiliació era comuna a totes les dones abusades, com la quarta denunciant que el va anar a visitar per sagnats vaginals i va haver de suportar com li pinçava els mugrons. I la darrera va anar a l'ambulatori d'Anglès perquè li fes una citologia vaginal i la va tractar de masturbar en dues ocasions.