Com se li acut endegar aquesta campanya?

El dia que buscant una cistella de transport per al meu gos a internet només faig que veure anuncis de compravenda d’animals -gossos, lloros, cavalls, tortugues... El que em preocupa és la quantitat de particulars que hi ha. Quin tipus de control existeix? No hi ha garanties sanitàries del cadell que compres, tampoc és una activitat declarada i en moltes ocasions hi ha maltractament animal al darrere.

Un aspecte preocupant.

Treballo amb la protectora APAP Tossa-Fundació Chari Cruz que està desbordada, i només és una de tantes a Espanya. Estem parlant que un estudi de la fundació Affinity xifra en 140.000 els animals abandonats a Espanya cada any, dels quals 108.000 són gossos i 33.000 gats. El primer motiu és econòmic, el segon són ventrades indesitjades i el tercer la caça.

D’aquests gossos abandonats quants s’adopten de nou?

Hi ha un trenta per cent que es reinsereix, la resta acaba els seus dies a les gosseres. Hi ha gossos que han nascut a la gossera i hi han passat vuit. Estem parlant d’estadístiques molt grans, per això estic en contra de la compravenda d’animals, sigui quina sigui la forma com es faci, perquè a les protectores hi ha molts gossos, i de raça. Un amic no es compra!

Quin perfil té l’abandonament?

El gos creix, necessita exercici, s’han de fer vacances i quan la gent comença a trobar-se amb això és quan els abandona. No hi ha un perfil específic, a menys que sigui el d’un criador clandestí a qui no li serveix més la gossa perquè està descalcificada o malalta o un caçador que ja no vol el gos.

S’ha posat en contacte amb les pàgines web en qüestió?

Sí, i no he obtingut resposta.

Prohibir la venda de gossos i altres animals per internet no faria desaparèixer races?

No. El que estic intentant amb la campanya és que només quedin els criadors oficials i legalitzats.

Com a educador caní, el seu mètode té en compte aquesta realitat per tal d’evitar els abandonaments?

El meu mètode es basa en l’energia, l’equilibri i l’instint. La gent es pensa que s’ha d’educar el gos però el gos ja ve educat amb unes normes que li han transmès la mare i els germans. El que no està és adaptat a la convivència amb l’humà, per això al que em dedico és a ensenyar l’humà com ha de tractar el gos perquè aquest s’adapti a la seva vida. L’animal no parla el nostre idioma. Aleshores? El que ensenyo és a llegir els senyals del gos, els de calma i apaivagament, perquè es comuniqui millor.