L'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta disposarà d'un nou aparell d'hemodinàmica en el curs dels propers mesos, tan aviat com s'hagi resolt el concurs per a l'adquisició, que en aquests moments està en fase d'obertura de pliques.

Aquest estiu ja s'han pogut iniciar els primers tràmits per a la renovació de l'hemodinàmica, que ha estat aprovada per Acord de Govern. De cara a les properes setmanes està prevista l'adjudicació i l'inici del procés per al recanvi de l'aparell antic per un de més nou i amb una tecnologia més avançada.

L'actual aparell d'hemodinàmica de l'Hospital Universitari de Girona Josep Trueta es va instal·lar l'any 2004 i, en aquell moment, es tractava d'un equip d'última generació. Onze anys després, s'instal·la el nou equipament que també té altes prestacions i permetrà gaudir d'importants millores en comparació amb l'actual. En aquest sentit, el seu principal avantatge serà la qualitat de la imatge, que facilitarà tant els diagnòstics com els tractaments.

No només serà la imatge l'única millora. També irradiarà menys que l'aparell actual, aspecte que és un clar avantatge tant per als pacients com per als professionals. Un altre guany per a tots els metges de la unitat és la connectivitat d'aquest nou aparell d'hemodinàmica amb altres equipaments de l'hospital gironí, que facilitarà en gran mesura la visualització de les proves d'imatge realitzades per altres aparells del Trueta, com ara els TAC, les ressonàncies magnètiques o bé els ecògrafs.

Finalment, com un altre factor positiu de l'equipament, el nou aparell permetrà fer altres tècniques terapèutiques de cardiologia estructural que no es realitzaven fins ara a la Regió Sanitària de Girona, com són per exemple les valvuloplàsties.

En els últims anys, coincidint amb l'acabament de la seva vida útil estimada, l'aparell ha anat tenint diverses avaries, la darrera de les quals ha estat aquest mateix estiu, concretament durant el mes d'agost.

Aquest fet ha coincidit amb l'increment de l'activitat de la màquina, que ja l'octubre de 2012 va ampliar l'horari de funcionament fins a les 20 h i que a partir del 16 de febrer de 2015 està disponible les 24 hores del dia per atendre els codis infart activats en l'àmbit de la Regió Sanitària de Girona (que inclouen els codis activats tant per a les persones residents a la regió, com per a les no residents que han de rebre una atenció urgent a l'hospital referent de Codi infart, que estigui més proper al lloc on han patit l'infart de miocardi.

Mig any amb servei 24h

Des de començament d'any fins ara, el Trueta ha atès un total de 246 codis infart de la Regió Sanitària de Girona, dels 268 casos activats en total. Des de l'ampliació a 24 hores de l'horari del servei d'hemodinàmica del Trueta, ara fa justament mig any, s'han atès en aquest centre 205 codis infart, el 40% dels quals (amb la xifra de 82 casos) s'han fet en la franja horària nocturna.

L'objectiu d'aquestes ampliacions horàries ha estat millorar l'accessibilitat a l'angioplàstia primària, que és el procediment terapèutic que cal fer als pacients que han patit un infart de miocardi amb elevació del segment ST (IAMEST) per desobstruir l'artèria i que es realitza actualment a les diferents sales d'hemodinàmica.

L'aparell actual d'hemodinàmica s'utilitza per fer unes 1300 proves diagnòstiques l'any i al mateix temps uns 670 tractaments (angioplàsties). Durant la instal·lació d'aquest nou aparell, s'habilitarà la sala de radiologia intervencionista del centre per poder-hi fer angioplàsties, cosa que permetrà atendre els codis infart que s'activin mentre durin els treballs.

D'aquesta manera, i a partir del moment en què el nou aparell estigui ja en funcionament, es podrà disposar d'una segona sala d'hemodinàmica en cas que sigui necessari.