Excel·lents resultats per als hotels gironins durant el mes de juliol, especialment si es comparen amb el mateix període de l'any passat, quan el mal temps va afectar notablement el turisme. Segons detallava ahir l'Institut Nacional d'Estadística, els establiments hotelers gironins van sobrepassar el mes passat els dos milions de pernoctacions, i van incrementar en un 7,8% els resultats de juliol de 2014. Destaca sobre tot l'augment del turisme nacional -català i espanyol-, que ha crescut un 23,5%. Les causes de la millora, segons el mateix sector hoteler, han sigut el bon temps, la recuperació econòmica i la crisi política en altres països del Mediterrani.

Segons l'INE , els hotels de les comarques de Girona van acollir el juliol 2.038.897 pernoctacions, la majoria de les quals en establiments de la costa. El juliol de 2014 havien sigut 1.890.973, quasi 150.000 menys. El turisme estranger ha experimentat una lleugera millora del 3,2%, i va arribar a les 1.513.174. El turisme nacional, en canvi, ha passat de les 425.660 pernoctacions a les 525.724, un 23,5% més.

Diverses causes

La Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines considera que els bons resultats es deuen a diverses causes. «La valoració que fem d'aquestes dades és que hem tingut un bon juliol gràcies a la calor i a la petita recuperació econòmica, així com les incidències polítiques d'altres països del mediterrani», asseguren els seus portaveus.

La patronal es mostra cauta i recorda que «la temporada turística encara no s'ha acabat», tot i que la situació apunta que l'agost serà segurament un bon mes.

Pel que fa al tipus de client, els representants dels hotelers coincideixen amb les dades de l'INE, i expliquen que «el nostre principal visitant és el de proximitat, català, però també s'està recuperant el de la resta de l'Estat espanyol, com madrilenys i bascos». Així mateix, han notat que «a la Costa Brava sud s'ha recuperat l'italià, que s'havia perdut en els darrers anys». No obstant això, «el turista estranger per excel·lència continua essent el francès».

Rècords a Catalunya

Els resultats a nivell de Catalunya han sigut similars als de les comarques de Girona. Les pernoctacions hoteleres van augmentar a Catalunya fins prop dels 7,6 milions, fet que suposa una pujada del 3,92% respecte juliol de 2014, també gràcies a l'increment del turisme nacional. Segons l'INE, Catalunya és la tercera comunitat autònoma que ha suscitat més interès per als viatgers nacionals, després d'Andalusia i la Comunitat Valenciana, amb la qual cosa ha rebut més de 2 milions de turistes espanyols i catalans, fet que suposa una pujada del 14,76% respecte a juliol del 2014. Una pujada que tot i ser important es queda lluny del 23,5% de les comarques de Girona.

Per nombre de clients, els 2,1 milions de viatgers que van passar per la recepció d'un hotel a Catalunya suposen un 4,22% més que el juliol de l'any passat i es converteix en el millor mes de juliol de la història en nombre de viatgers. Els 7,6 milions de pernoctacions també suposen el millor mes de juliol de la sèrie històrica de l'Institut d'Estadística espanyol, que comença el 1999.

A aquests rècords s'hi arriba sobretot per les xifres del turisme resident a l'Estat espanyol, inclosos els catalans. El turisme resident a l'Estat espanyol ha agafat el relleu als visitants estrangers que en els últims anys de la crisi són els que impulsaven a l'alça les xifres de les arribades i pernoctacions turístiques en establiments hotelers a Catalunya.

En viatgers arribats als establiments hotelers el nombre s'ha situat en concret en 2.112.232 persones, cosa que suposa 85.605 persones més que el juliol de l'any passat, el 4,22% més. Aquest increment del nombre de visitants, però, ha estat condicionat pel bon comportament que han tingut els viatgers residents a l'Estat espanyol, inclosos els mateixos catalans, que han situat les entrades en hotels en 772.132 persones, 72.138 més que el juliol de l'any passat. Mentre que el turisme resident a l'estat espanyol augmentava les entrades en els hotels aquest 10,3%, els residents a l'estranger s'han incrementat en 13.467 persones, l'1% més en relació amb el mateix més de l'any passat. Amb 1.340.100 persones estrangeres inscrites en la recepció d'un hotel aquest juliol, la xifra suposa el quart millor més de juliol de la sèrie per rere dels anys 2011, 2012 i 2013. De moment, el millor mes de juliol és el del 2013 amb 1.358.662 viatgers estrangers.

En relació amb les pernoctacions, el nombre de nits ?contractades el juliol es va situar en 7.572.382 nits, cosa que suposa 296.309 pernoctacions més que el juliol de l'any passat, el 4% més que l'any passat. Aquesta xifra fixa també un nou rècord.