El Govern, a proposta del Departament de Cultura, va aprovar ahir declarar Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de zona arqueològica, la Via del Capsacosta entre Sant Pau Vell, a Sant Pau de Segúries (Ripollès) i el Pas dels Traginers, a la Vall de Bianya a la Garrotxa.

Segons el Govern, la delimitació de la zona arqueològica està justificada per raons d'interès científic, patrimonial i social, a fi de preservar aquest antic camí, de temps immemorials, l'origen romà del qual no es pot descartar.

El tram de la Via del Capsacosta entre Sant Pau Vell i el Pas dels Traginers pertany a un antic camí que segueix la comunicació natural entre les terres de la plana de l'Empordà i les de la Garrotxa, el Ripollès i el Vallespir.

En el seu recorregut passa per diferents indrets. Transita per Esponellà del Pla de l'Estany i va fins a Besalú, travessant part de la Garrotxa fins a Sant Joan les Fonts, des d'on es dirigeix cap a la Vall de Bianya, travessa el coll del Capsacosta i arriba fins a Sant Pau de Segúries, lloc on la via es bifurca en dos brancals: un que va en direcció a Ripoll i l'altre que va cap a Camprodon i el coll d'Ares, des d'on penetra al Vallespir.

El tram declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de zona arqueològica, és una via de muntanya que mostra un bon projecte d'enginyeria, dissenyat amb obres precises per salvar les dificultats que imposava la topografia, amb pendents i zones abruptes i amb una perfecta integració i adaptació al terreny en un espai geogràfic complex i variat. La via romana de Capsacosta és una autèntica obra d'enginyeria d'importància monumental i un testimoni excepcional d'un període històric de gran transcendència per al nostre país. Creada en època de l'Imperi romà, la via romana de Capsacosta és ben fàcil de resseguir. En diversos trams presenta un excel·lent bon estat de conservació. Aquesta calçada era denominada Via Annia i era un ramal de la Via Augusta.

Els murs, guarda-rodes i tota la resta d'altres elements de la via romana de Capsacosta posen de manifest l'extraordinari treball de construcció realitzat uns dos mil anys enrere.